Симптоми и рискови фактори на прееклампсията

Кои са особеностите?
24 апр 2013 13:07,
0
Симптоми и рискови фактори на прееклампсията
Източник: Reuters

Прееклампсията е определяна като всяко повишение на кръвното налягане и появата на белтък в урината, настъпили след двайстата седмица на бременността при жени, които дотогава са имали нормално кръвно налягане. Оставена нелекувана, прееклампсията може да доведе до сериозни, потенциално фатални, усложнения, както за майката, така и за плода.

Прееклампсията може да започне внезапно, както и да се развие постепенно. При жени с нормално кръвно налягане преди появата й симптомите най-често включват кръвно налягане над 140/90 милиметра живачен стълб и белтък в урината – двата ключови симптома на прееклампсията. Освен това, при тези жени се наблюдават силни главоболия; временна загуба на зрение или размазване на образа; болки под ребрата, в дясно; гадене или повръщане; замаяност; намалена продукция на урина; повишаване на теглото с повече от 0,9 килограма на седмица. Отокът на лицето и ръцете често съпровожда прееклампсията.

Тъй като главоболието, болките и гаденето не са нетипични по време на бременност, появата им не е повод за притеснение. Ако главоболието е силно и се появят зрителни симптоми, обаче, е задължително да бъде потърсен лекуващият лекар.

Прееклампсията се развива само по време на бременност. Рискови фактори за появата й са:

  • Първа бременност – рискът е най-висок по време на първата бременност.
  • Повторна бременност, но от друг баща – рискът също е повишен, но не колкото при първата бременност.
  • Затлъстяване.
  • Възраст – рискът е по-висок за майки под 20 и над 40 години.
  • Многоплодна бременност.
  • Диабет и гестационен диабет.
  • Медицинска история – майките, страдащи от определени хронични заболявания, развиват прееклампсия по-често от средното. Това са най-вече хипертензия, мигрена, бъбречни заболявания, ревматоиден артрит и системен лупус еритематозус. 

Още за прееклампсията можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари