Скорбут - хроничен недостиг на витамин С

Лекува се с плодове и зеленчуци
29 апр 2013 12:31,
0
Скорбут - хроничен недостиг на витамин С
Източник: Reuters

1. Какво представлява скорбутът?

Скорбутът е заболяване, засягащо целия организъм, дължащо се на хроничен дефицит на витамин С (аскорбинова киселина). Това означава, че скорбутът е вид авитаминоза (липса на витамин). По-точно, скорбутът е авитамоноза С. Заболяването възниква в условията на продължително ограничаване на хранителния прием и лишаване от свежи плодове и зеленчуци. Скорбутът е бил най-често срещан сред моряци и пътешественици. Днес, скорбут може да се развие в условията на трайно недохранване.

2. Как се развива скорбутът?

Заболяването се развива поради липсата на витамин С, който е необходим за протичането на голям брой жизнени процеси във всички тъкани на тялото. В резултат на това, много тъкани и процеси са засегнати. Витамин С участва в синтеза на колаген, поради което липсата му се проявява най-силно в костите и кръвоносните съдове.

3. Какви са симптомите на скорбут?

След продължително лишаване от източници на витамин С, заболяването започва с общо неразположение и летаргия. 1 -3 месеца след това се появяват болки в костите и задух. Може да се наблюдават още болка в мускулите, загрубяване на кожата, трудно зарастване на рани и психични промени. Особено характерно е кървенето от венците и носа, след което зъбите започват да се клатят. В късните етапи се наблюдават жълтеница, отоци по цялото тяло, понижаване на отделянето на урина, невропатия, треска и конвулсии. Ако аскорбинова киселина не бъде внесена навреме, скорбутът е фатален.

Поради специфичната си клинична картина и патогенеза, скорбутът може да бъде диагностициран само въз основа на клиничната картина и хранителния прием на пациента.

 Още за скорбута можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари