Леща - защо е подходящо ястие за лятото?

Изключително полезен продукт заради желязото и магнезия, но и опасен за някои
Обновена: 14 авг 2013 14:21 | 14 авг 2013 12:27,
4
Леща - защо е подходящо ястие за лятото?
Източник: Reuters

Подценявана и нарочена за "проста" храна, лещата все по-рядко се среща в българската кухня.
 
Това обикновено бобово растение крие огромен потенциал за лятно ястие. Една чаша сварена леща осигурява почти пълния Ориентировъчен дневен прием (ОДП) на редица важни съставки, като триптофан – над 50% от ОДП, фосфор – 36%, фибри – 63% и същевременно едва 12% калории.
 
Лещата е изключително богата и на фибри, което благоприятства понижаването на холестерола, както и регулирането на кръвната захар, предотвратявайки твърде бързото й покачване след хранене. Пренебрежително малките количества растителни мазнини и ниското калорийно съдържание я правят чудесен избор за горещите дни.
 
Желязото и магнезият в зрънцата също са с високи нива: порцията от 200 грама съдържа съответно 36% от ОДП желязо и 49% магнезий, което има укрепващ ефект върху сърдечните мускули.
 
Магнезият, като естествен антагонист на калциевите канали, действа освежаващо на кръвоносните съдове, позволявайки им да се отпуснат, което понижава кръвното налягане и подобрява кръвообращението. Това гарантира по-равномерно разпределение на кислород и хранителни вещества из тялото. Изследвания сочат, че недостигът на магнезий е не само предпоставка към сърдечен удар, но освен това, ако след сърдечната криза нивата му продължават да бъдат недостатъчни, сърдечният мускул страда тежко от свободните радикали.

Защо лещата е опасна за хората, склонни да образуват бъбречни камъни, можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
от "Тук" преди 10 години
"Един приятел от детските години на Диоген,случайно го срещнал. Диоген си хапвал току що сварена леща и се наслаждавал на вкуса и. "Ех стари ми друже"- обърнал се той към Диоген- "ако се беше научил да се подмазваш, да лъжеш, да използваш ума си за да трупаш състояние и популярност сред народа,сега нямаше да ядеш тази ефтина леща"."Да,стари ми приятелю,така е!" проговорил Диоген. "Ако ти се беше научил да ядеш леща, сега нямаше да има нужда да се подмазваш,да лъжеш и да трупаш каквото и да е!
3
0
 
6
 
! Отговори
Бонвиван преди 10 години
То и черният хайвер не е за изхвърляне.
2
0
 
25
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Сигурно си сипва леща;)
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко разбрах, само не разбирам с какво снимката на председателя на парламентарната група на "зелените" в Бундестага е подходяща за илюстрация на дописка за ползата от лещата?!