На какво заболяване е признак лошият дъх?

Невинаги проблемът е свързан с личната хигиена
14 авг 2013 14:31,
2
На какво заболяване е признак лошият дъх?
Източник: Reuters

Халитоза е медицинското название за лош дъх. Дъвки и ментолови бонбони понякога успяват да го прикрият, но причината за него остава, което не решава проблема.
 
Всеизвестен факт е, че лошата устна хигиена предразполага към натрупването на бактериални плаки, които унищожават зъбите. Това води не само до зъбна развала и венечни заболявания, но и до силно влошаване на дъха.
 
Храни и напитки със силен аромат като лука, чесъна и кафето могат да оставят неприятен аромат не само на дъха, но и на тялото, понеже техните ароматни съединения се разнасят чрез кръвта.
 
Слюнката неутрализира киселините, произведени от бактериалните плаки и помага за премахването на мъртви клетки и парчета храна от устата. Поради това ксеростомията – синдром на сухата уста, е в състояние да влоши силно дъха на страдащия. Сухата уста по принцип е само един от възможните негативни ефекти на тютюнопушенето. Другият засягащ свежестта – специфичният дъх на пучаша - който се дължи на натрупването на никотин, катрани и токсини по лигавицага на устната кухина.
 
Друга причина за лошия дъх са сливичните камъни. Това са парчета от храна, мукозна течност и бактерии, които са калцифицирани и често залепват, образувайки бели точици по сливиците. Те могат да се почистят с гаргара и специални препарати, но до тогава върху тях самите се отлагат и други остатъци от храна, което задълбочава проблема с миризмата.

Още полезна информация, свързана със здравето, можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: диабетлош дъх
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари