Фибрите – разтворими, неразтворими и непознати

От едните се чувстваме по-сити, другите помагат повече на перисталтиката ни
Обновена: 22 авг 2013 16:55 | 22 авг 2013 16:55,
0
Фибрите – разтворими, неразтворими и непознати
Източник: Reuters

Диетичните фибри са, може би, най-криворазбраният компонент в съвременното хранене. Фибрите са полезни и важни, но с това познанията ни не бива да се изчерпват. За да не бъдем подлъгвани от привлекателни опаковки и маркетингови обещания за суперхрани, трябва да сме наясно с фактите: колко типа фибри съществуват, в кои храни се съдържат и какви са здравословните им ползи.
 
Хранителните фибри са естествени образувания, намиращи се в растителната храна. Те са части от растението, които не се разтварят в стомаха и преминават през храносмилателната ни система необработени. Съществуват два типа: разтворими и неразтворими. И двата са еднакво важни за здравето, като не само спомагат доброто храносмилане, но и предпазват организма от сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, запек и други състояния.
 
Разтворимите фибри се разтварят във вода, а неразтворимите – не. Тази проста наглед разлика определя функциите им и начина, по който действат в тялото.
 
Разтворимите фибри привличат и задържат вода, създавайки своеобразен гел, който забавя храносмилането. Това забавя изпразването на стомаха и кара приелия ги да изпитва по-продължително чувство на засищане, което потиска апетита и по този начин – помага за контрола над теглото. От забавеното храносмилане се влияят силно нивата на кръвната захар, което пряко се отразява на инсулиновата чувствителност.

Така чрез фибрите не само може да се намали силно вероятността от развитие на диабет, но и той да се контролира, ако вече е налице. Разтворимите фибри понижават и „лошия“ LDL холестерол, като възпрепятстват усвояването му от храната.

Повече за фибрите можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: фибри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари