Кафето помага на черния дроб

Кофеинът ограничава натрупването на мазнини в органа
27 авг 2013 08:14, Румяна Тасева
8
Кафето помага на черния дроб
Източник: Reuters

Резултатите от най-новото изследване на екип от университета Дюк, САЩ, показват, че кофеиновият прием понижава риска от неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD).
 
При това заболяване се получава натрупване на мастна тъкан в черния дроб, което не се дължи вследствие на злоупотребата с алкохол и друга известна причина за чернодробно заболяване.

Не съществува лечение на заболяването. Разчита се на профилактиката му чрез спорт и диетично хранене, при което силно се ограничава приемът на наситени мазнини.

За да се постигне желания ефект и се спре натрупването на мазнини в черния дроб, е достатъчно да се приема на ден количество кофеин равно на съдържащото се в 4 чаши кафе или черен чай, твърдят американските изследователи. Кофеинът, оказва се, редуцира мастните клетки в черния дроб и стимулира бета-окислението на чернодробните клетки и черния дроб чрез автофагия, се пише в сп. Hepatology.

Това е първото изследване, което изучава механизма, по който кофеинът въздейства върху мазнините в черния дроб и предполага разработването на лекарства на негова основа, без те да носят неговите нежелани странични ефекти като повишаване на кръвното налягане.

Неотдавна в американско изследване се констатира, че четири и повече чаши кафе на ден са свързани с риск от преждевременна смърт. Друг научен екип твърди, че 2 чаши кафе на ден крият вероятност от уринарна инконтитенция при мъжете, но пък при консумация на около 3 чаши, се намалява рискът от самоубийство.

Още полезна информация за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: мазниничерен дробкафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Усмивката - До 5 преди 10 години
Същия проблем на 25 год. го получих и аз - след много напрегнат и нервен ден изпих едно кафе и получих сърцебиене и сухота в устата. Преди това пиех доста кафе без никакви проблеми. Така 7 год. след това не можех да пия кафе по същите причини. След това промених начина си на живот, работата ми стана по-спокойна и проблемът отмина. Сега пак пия кафе. Е, повече предпочитам черен чай, към който привикнах, докато не пиех кафе.
6
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 10 години
"Неотдавна в американско изследване се констатира, че четири и повече чаши кафе на ден са свързани с риск от преждевременна смърт. Друг научен екип твърди, че 2 чаши кафе на ден крият вероятност от уринарна инконтитенция при мъжете, но пък при консумация на около 3 чаши, се намалява рискът от самоубийство."Е.........да пием ли или - не, и колко? И коя болест да изберем? /шега/
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименСИГУРНО СА ТЕ КЛАТЕЛИ ОТЗАД И ЗА ТОВА СИ ИМАЛ СЪРЦЕБИЕНЕ
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кафето е една от най-вредните напитки. Лично аз на 25-30 годишна възраст започнах да получавам сърцебиене/ неравномерен и забързан ритъм на сърцето/ и силни бодежи в сърдечната област. След много изследвания докторите ми казаха, че съм напълно здрав и не знаеха от какво е. Спрях напълно кафето и след 2-3 седмици проблемите изчезнаха без да пия лекарства. Сега след 10 години пия най-много по едно кафе на ден и се чувствам добре.
3
2
 
11
 
! Отговори
JJ преди 10 години
Абе вие това кафе го изкарахте че съживява мъртви направо, то не бяха антиоксиданти, не бяха елементи полезни за почти всички органи, сега и на мазнините пречело да се натрупват , аре няма що :)))))) ама има и *** дето вярват де
2
0
 
13
 
! Отговори
кафеман преди 10 години
хаха " 2 чаши кафе на ден крият вероятност от уринарна инконтитенция ", а от една ти падат ушите!?
1
7
 
25
 
! Отговори
krazu bull преди 10 години
Ха, ха, ха, много е полезно!Колко ли пари взеха тези ,,изследователи" от JAKOBS, примерно.