Защо всеки мъж се нуждае малко от женски полови хормони

Изследване показва, че естрогенът е от полза за либидото и при мъжете
14 сеп 2013 13:03,
2
Защо всеки мъж се нуждае малко от женски полови хормони
Източник: Reuters

Естрогенът e основният полов хормон при жените, но той, оказва се, играе много по-голяма роля за либидото на мъжа, отколкото се смяташе доскоро.

Естрогенът не е просто „женски” хормон и неговият баланс в мъжкото тяло е от огромно значение за доброто зраве. В мъжкия метаболизъм част от тестостерона естествено се превръща в естроген, но той е нестабилен и се разпада, ако тестостеронът е твърде оскъден. Изследвания доказват, че и двата пола имат нужда от ендогенни хормони на противоположния пол, за да поддържат нормален сексуален живот.

Понижаването на естрогена у мъже на терапия заради нисък тестостерон води до понижаване на либидото и повишаване на телесната маса, констатира Джоел Финкълстийн, ендокринолог, на база изследване. Това се случва, въпреки увеличаването на тестостерона при терапията, подчертава той в публикацията си в сп. New England Journal of Medicine.

По думите на Финкълстийн тестостеронът е основният хормон, определящ обема на активната телесна маса и мускулна сила, докато естрогенът предизвиква натрупване на мазнини.

Не бива да се приемат добавки с тестостерон без консултация с лекар, предупреждава Финкълстийн, тъй като много от тях са на основата на синтетични хормони, които не могат да се усвоят напълно от тялото и могат да се превърнат в естроген. Това води до дисбаланс в полза на тестостерона, което вече е ясно, понижава либидото и причинява понижаване на мускулната и костна маса, еректилна дисфункция и депресии.

Още полезна информация за секса и здравето можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
12
 
! Отговори
7 преди 10 години
А, ЕТО Я И ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ! ЗАТОВА ДАВАТ ЖЕНСКИ ХОРМОНИ НА ПИЛЕТАТА В САЩ! И ЗАТОВА ИМА ТОЛКОВА 'ПИДАЛИ', А И ЖЕНИТЕ ИМ ПРИЛИЧАТ НА МЪЖЕ!НАВСЯКЪДЕ ТОВА Е ЗАБРАНЕНО! НО ЕТО ДНЕС.БГ РЕШИ ДА НИ ЗАРАДВА С ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ!