Велоергометър за здраво сърце

За сила – да въртим педалите на бързи обороти
Обновена: 28 сеп 2013 13:31 | 28 сеп 2013 13:31,
6
Велоергометър за здраво сърце
Reuters

Тренировките с велоергометър са ефективен метод за увеличаване на сърдечносъдовата издръжливост, понеже позволяват по-дълги сесии с понижено мускулно натоварване. В сравнение с упражнения, които изискват натоварване на цялото тяло, въртенето на педали от седнало положение позволява по-дълги тренировки, които повишават силата и издръжливостта. 

Сила се трупа, когато се въртят педалите на бързи обороти и се поддържа бърз сърдечен ритъм, понеже това увеличава капацитета на сърдечносъдовата система да захранва мускулите със свежа кръв по време на активно натоварване. По продължителното каране с по-ниска скорост и поддържан по-нисък сърдечен ритъм, от друга страна, повишават издръжливостта на сърдечносъдовата система във времево отношение.

Чрез съвременните велоергометри е възможно преди или по време на тренировка техните скорости да бъдат променяни, което да имитира изкачване, спускане или каране по равна повърхност. Важното е за определена сесия да не прекъсва въртенето на педалите – ако „изкачването” е твърде изморително, трябва да се превключи на „равен път” или „спускане”.

Ако тренировката се спре рязко по време на най-трудните режими на въртене, дори за кратка почивка, последващото завъртане на педалите може да се окаже твърде стресиращо за мускулатурата и може да доведе до болки и крампи. От велоергометъра трябва да се слиза, само когато поне последната една минута е била прекарана в най-лесен режим. 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
С колело малко ме съмнява да можеш да поддържаш скоростта и темпото, която можеш със велоергометър. За София не знам, ама във Варна място за колело освен морската няма(даже и там има коли..). По тротоарите масово коли, по улиците дупки, кучета... К'во да карам?!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОДИ БЕГАЙ , ПА ПОСЛЕ СЕ НАПРЕГАЙ :D
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крос тренажора е по-оферта - натоварва по-пълно тялото и не прецаква кръвоносните съдове около слабините както кибиченето на такава седалка. Импотентността е много често срещано заболяване при професионални колоездачи точно заради това.
3
2
 
2
 
! Отговори
,jh преди 10 години
e te kolelata sa po-evtini da si kupi6,a ureda za vku6ti e po-skup nqma smisul ot veloergometur
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До хуъоне всеки може да си позволи по една или друга причина
1
1
 
15
 
! Отговори
хуъо преди 10 години
С велосипед не може ли , а е и по приятно :)