Колко ефективна е силата на погледа?

И по какъв начин ни влияе?
7 окт 2013 14:42,
2
Колко ефективна е силата на погледа?
Източник: Reuters

Когато водим разговор, ние обикновено поддържаме контакт със събеседника чрезочите. Освен това често използваме погледа, за да му повлияем по някакъв начин. Ново проучване обаче установява, че взирането в нечии очи не е толкова ефективно, когато искаме да покажем интерес или да убедим събеседника си, когато има сблъсък на мнения.

Според учените от Университета в Британска Колумбия, когато сме в разгара на спор, настоятелното взиране в очите на събеседника ни няма да го накара да се съгласи с нас, а може да провокира точно обратния ефект.

Изследователите тестват силата на зрителния контакт в малко проучване, в което участие взимат 20 души. Те споделят свои възгледи и становища относно спорни въпроси на различни теми, след което гледат видео на говорител, коментиращ техните изказвания.

Експертите използват технология, с която проследяват погледа на участниците, докато спорят и гледат видеото. Целта е да се определят моментите, в които те осъществяват контакт спогледа си. 

Когато говорещият във видеото започва да разсъждава за споделените мнения, участниците установяват контакт с очите по-последователно. В случаите, когато говорещият засегне тема, по която някой не е съгласен, погледът му се отмества.

Анализът установява, че участниците са по-малко склонни да променят своето мнение по даден въпрос, когато гледат в очите на говорещия, особено когато той също осъществява зрителен контакт. 

Учените решават да тестват тези резултати още веднъж, като пускат на участниците още няколко видео материала. Докато те наблюдават говорещите във видеото, изследователите ги инструктират да гледат вустните му, докато говори, а след това им казват да гледат в очите му. 

Резултатите се потвърждават отново – онези, които са гледали в очите на говорещия, са по-малко склонни да променят своето мнение, в сравнение с участниците, наблюдавали устните.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Psychological Science.

Още интересна информация за емоционално здраве може да нaмерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: погледoчи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно Пеп Гуардиола има огромна сила на погледа.
1
1
 
2
 
! Отговори
mute преди 10 години
Когато водим разговор, ние обикновено поддържаме контакт със събеседника чрезочите:)