Замразените плодове и зеленчуци по-полезни от пресните

В тях има повече витамини и антиоксиданти
20
Замразените плодове и зеленчуци по-полезни от пресните
Боровинките били по-полезни замразени. Снимка: Ройтерс, архив

Замразените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и антиоксиданти от пресните, съобщи в. "Дейли мейл".

Две независими изследвания показаха, че замразените плодове и зеленчуци са с повече полезни съставки от пресните, като се започне от морковите и броколито и се стигне до боровинките. Те съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротен.

Тези антиоксиданти предотвратяват появата на рак и са много полезни за мозъка, кожата, очите и работата на тялото.

Продаваните в супермаркетите плодове и зеленчуци изглеждат много свежи. Често обаче те са съхранявани дълго преди да стигнат до рафтовете. С времето хранителните им качества се губят, намаляват витамините.

Замразените плодове и зеленчуци се охлаждат бързо след прибирането им. Това запазва повече витамини и антиоксиданти в тях. Ефектът е най-силен при меките плодове. Двата екипа - единият от хранителния институт Ледърхед, а другият от университета на Лестър са направили 40 теста, с които са измерили хранителното съдържание на продукти, стояли в хладилниктри дена и техния замразен еквивалент.

Резултатите показват, че най-полезна е прясно набраната селскостопанска продукция. При липса на достъп до такава обаче, замразените плодове и зеленчуци обикновено превъзхождат по качества престоялите няколко дни в складовете.

Замразеното броколи например съдържа повече витамин С, лутеин и четири пъти повече бета-каротен. Прясното обаче е с повече полифеноли, а именно те предотвратяват рак.

В замразените моркови има три пъти повече лутеин и двойно повече бета-каротен. Те са по-богати и на витамин С и полифеноли. Замразеният спанак обаче отстъпва на пресния.

Замразените боровинки и зеленият фасул са с повече витамин С и полифеноли от пресните. Малините и грахът са с почти еднакви показатели пресни и замразени. Същото се отнася и за карфиола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
НИКИ преди 10 години
Да, особено пълни с консерванти са най полезни
19
0
 
1
 
! Отговори
of преди 10 години
Пешо кое те кара да мислиш, че замразените продукти са замразени веднага след откъсването? Кой и как го гарантира? Също така как се гарантира, че продукти веднъж размразени не са замразявани повторно и въпреки това са пак в магазинната мрежа....и т.н. мааалки подробности.Учудващи са много неща, но безспорно заглавието е подвеждащо!
18
0
 
1
 
! Отговори
Верно е! преди 10 години
Polution has vitamins!
17
3
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Учудващо е колко хора прочитат заглавието на статията и казват "Това са глупости". Четете бе ***, никой не сравнява пресен (току-що откъснат) зеленчук със замразен - сравнява се начина на съхранение на зеленчуци. И е напълно логично замразеният да е по-полезен, тъй като се запазва във вида си при откъсването. А при престоелия - в него продължават да текат химични процеси, клетките трябва да се хранят, и наистина се губят полезните в-ва.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как изобщо може да се твърди, че растителен обект може да съдържа повече витамини в замразено състояние от пресния му вариант. Да не би да става някаква синтеза по време на замръзване ли, какво? По съм съгласен, ако се твърди, че замразени съдържат повече витамини от стерилизиране, но не и от пресни.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А НЯКОЙ вярва ли и дума на това ЖАЛКО подобие на новинарски сайт
14
1
 
17
 
! Отговори
haptal 1 преди 10 години
Само глупости пишат и се опитват да правят хората на маймуни.Лошото е,че има и такива дето им се вързват на простотиите дето пишат.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълни глупости!!! Камелия, ходи си избърши ... с дипломата ако изобщо имаш такава.
12
3
 
18
 
! Отговори
rument преди 10 години
Това е най-голямата глупост която съм чувал напоследък.
11
2
 
36
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Замразените плодове и зеленчуци ca нaй-полезни за джoбa нa този който ги пpoдавa.
10
5
 
39
 
! Отговори
tough преди 10 години
Заглавието е подвеждащо - трябва да е "по-полезни от престоелите". Ама четете и статията, не само заглавието.
9
4
 
40
 
! Отговори
... преди 10 години
На бас, че изследванията са финансирани от фирми за производство на замразени плодове и зеленчуци...
8
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
предпочиам замръзена вода на бучки в уискито
7
6
 
30
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Ааа... То излиза, че престоялите плодове са по-вредни. Обаче гледай какво нещо е рекламата.
6
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тайландските ни приятели ли ви платиха за тази статия?
5
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много ми харесват вси4ки замразени плодове
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да,наистина са полезни
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ееее може ли такава наглост!!!ватова не чета вестници!
2
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако беше така, Господ щеше да ги е създал замразени направо по дърветата :)
1
7
 
6
 
! Отговори
Al преди 10 години
ei zleta palni sa s himiq ve MALOUMNITSI