Копър – подправката за здрави кости

Трябва да присъства във всекидневното меню
14 окт 2013 22:17,
1
Копър – подправката за здрави кости
Reuters
Копърът е растение, чиито листа и семена се използват като подправка от древността. Най-старите данни за него са на стар нордически диалект, където е именуван като dilla – „спокойствие”. Това старо име на копъра отразява традиционната му употреба: успокоява стомашните неволи и помага при безсъние. Копърът има още множество здравословни ефекти, които допринасят от хилядолетия да задържа позициите си на популярна подправка в целия свят.
По-голямата част от благотворното влияние на растението се дължат на два типа съединения: монотерпени и флавоноиди.
 
Монотерпените са органични съединения, които растението синтезира, за да отблъсква насекомни вредители. Основният представител на класа при копъра е лимонена, наричан още дипентен. На него се дължат свойствата на копъра да облечкава стомашните киселини и симптомите на гарстроезофагеален рефлукс, при който стомашно съдържимо преминава в хранопровода и със своите мощни киселини и ензими е в състояние да увреди лигавицата на хранопровода и да предизвика тежки възпаления.
 
Втората група съединения – флавоноидите, са клас съединения от метаболизма на растенията, познати с антиоксидантното си действие. Често биват наричани „биофлавоноиди“, но всички флавоноиди в храните са с биологичен произход.
 
При растенията флавоноидите са компонент на пигментацията, който има антимикробни и инсектицидни функции. Но когато се поглъщат с храната, те имат ясно изразено противораково, противоалергично, противовъзпалително и противовирусно действие, което е от изключителна полза за организма.
 
Маслата на копъра са изключително богати на флавоноиди, което му придава бактериостатични свойства, сравними с тези на чесъна, но са далеч по-приятно ухаещи. Бактерицидната активна съставка в чесъна обаче, е в много по-ниска концентрация в растението, докато копърът е по-наситен на своята съставка и с по-ясно изразени защитни функции за човешкия организъм – 5 г от него носят същия антибактериален ефект, както и 10 г чесън.
 
Копърът е и отличен източник на калций. С неговата редовна консумация, организмът натрупва необходимите си резерви от този минерал, а това спомага за предотвратяване загубата на костна плътност, повишава защитата от артрит и е от полза при менопаузата. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари