За какво подсказват белите петна по езика?

Може да са гъбички
21 окт 2013 21:45, Мария Дуковска
2
За какво подсказват белите петна по езика?
Снимка: Sxc.hu

Как се грижите за здравето на устната кухина? Забелязали ли сте, че почти винаги състоянието в устата подсказва за промените в здравословното ви състояние. Нерядко хората се оплакват от бели линии или петна по езика. Най-честата причина за образуването им е дишането през устата.

Има други причини, които могат да доведат до промяната на цвета му. Когато целият език е побелял, това обикновено подсказва за възпаление, наречено папили. Дехидратацията, лошата устна хигиена, употребата на цигари и алкохол, повишената температура, хранителните алергии, сифилис са най-честите причини за покриването на езика с белия слой.
 
Сухотата в устата може да е в следствие на приема на различни медикаменти. Затова е добре да пиете повече вода, да изплаквате по-често устата си и разбира се да спазвате добра устна хигиена.
 
Друга причина за образуването на белите петна по езика е млечницата (кандидоза) или друга гъбична инфекция. Тя може да подсказва за гнойна инфекция в устната кухина. Често се появява заради приема на антибиотици и се среща както при възрастни, така и при бебета.
 
Пациенти страдащи от диабет, астма и такива със слаба имунна система са с по-висок риск от появата на млечница, защото тяхната имунна система не е в състояние да предотврати развитието на гъбичките.
 
Когато имате бели петна по езика, това състояние се нарича левкоплакия. Изисква повишено внимание, защото може да доведе до рак на устната лигавица. Най-често се наблюдава при пушачите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименА аз за "белите петна" в главата
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очаквам доста интересни коментари за "белите петна по езика".