Протеин влияе на лимфома

Застарява раковите клетки
22 окт 2013 19:26,
0
Протеин влияе на лимфома
Източник: Reuters

Ключът в борбата с някои видове рак вероятно се крие в преустановяването на клетъчната пролиферация. Клетъчната пролиферация е процес на новообразуване на клетки в организма, чрез делене. Изследователи се опитат да повлияят B-клетъчен лимфом, с помощта на подобен механизъм. 

Те реактивират ген, който контролира естествения процес на остаряване на клетките, като по този начин предотвратят тяхното делене. Изследователите смятат, че откритието може да доведе до разработване на нов медикамент за лечение на туморното заболяване.

Учените споделят, че са открили нова роля на протеин, наречен Smurf2, която е да потиска туморите. Той подпомага процеса на остаряване на клетките на подклас дифузен B-клетъчен лимфом.

Авторите на проучването обясняват, че възстановяване израза на Smurf2 върху организма може да донесе ползи за терапията на пациентите и да помогне ремисията при тежките случаи. Това е възможно, тъй като така се регулира процесът на остаряване на клетките и се прекратява деленето и размножаването на B-клетките. 

При хората, страдащи от дифузен B-клетъчен лимфом обаче, белтъкът Smurf2 е слабо изразен. 

Дифузен B-клетъчен лимфом е най-често срещаната форма на неходжкинов лимфом – група от ракови заболявания, които започват от лимфните възли и лимфната система. Учените смятат, че ако успеят да разработят медикамент, който да повишава израза на протеина Smurf2 в туморните клетки, медицината може да постигне до по-ефективно лечение на заболяването.

Проучването е публикувано в Nature Communications. 

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: лимфомбелтъкклетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари