Тиквата е богата на витамини, антиоксиданти, фибри

Носи редица ползи за здравето
24 окт 2013 15:27,
3
Тиквата е богата на витамини, антиоксиданти, фибри
Източник: Reuters

В западния свят тиквите се използват предимно за пайове, мъфини, някои видове хляб и са най-популярни като издълбаните фенери за празника Вси Светии. У нас, за щастие, тиквата се е запазила като една от най-здравословните и почитани есенни храни и е популярна като динята през лятото.

Минималните количества мазнини, липсата на холестерол и изобилието от витамини,минерали и фибри носят на тиквата особена почит в сезона и – печена тиква, тиквеник, баница с тиква, клин с тиква и супа с тиква – всички се радват на особена популярност дори и през зимата и има защо.

200 г печена тиква съдържат около 20% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за фибри. Около 60% от тиквените фибри са разтворими. Диетологът д-р Нанси Беркоф споделя, че разтворимите фибри са изградени от пектин ирастителни смоли.

Те поемат вода, когато се намират в храносмилателната система и се раздуват до образуването на обемно препятствие, забавящо преминаването на прости захари като глюкозата в кръвоносната система. С този ефект се постигат едновременно понижаване на риска от развитие на диабет и постигане на чувство за ситост, дори и с по-малко количество храна. Разтворимите фибри могат да се свързват и с холестерола, като евентуално го отвеждат извън тялото.

Останалите 40% от фибрите – неразтворимите фибри, са концентрирати основно във фиброзните нишки и жилки на тиквената тъкан. Те благоприятстват здравословната перисталтика, стимулирайки контракции в дебелото и тънките черва. Стабилният прием на неразтворими фибри се асоциира с превенция на храносмилателни проблеми, рак на дебелото черво, язви и хемороиди.

Мощните антиоксиданти свойства на тиквата като храна се дължат на изобилието и на витамини, но не само. Около 90% от калориите на зеленчука идват от въглехидрати, половината от които са под формата на полизахариди от рода на пектина – хомогалакторунани, намиращи се в клетъчните стени. Освен антиоксидантна помощ за организма, те носят и противовъзпалителни, антидиабетични и инсулин-регулиращи свойства.

 

Още инормация за хранене може да прочетете на Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
z преди 10 години
"Тиквата е богата на витамини, антиоксиданти, фибри", както и на политически решения, които могат до доведат всяка една държава до колапс.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И обича да рита топка
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Друго нейно своиство е да ти замръзи доходите и пенсиите......