Създадоха по-добро лекарство за лечение на хепатит C

Все още не е одобрено от FDA
28 окт 2013 20:55,
1
Създадоха по-добро лекарство за лечение на хепатит C
Източник: Reuters

Медикамент за лечение на хепатит C, разработен от компанията Gilead Sciences, получи положителна оценка от страна на Администрацията по лекарствата и храните в САЩ.  

Позитивният отзив от страна на Администрацията се дължи на успеха, който медикаментът е постигнал при третиране на заболяването – излекувани са повече пациенти за по-кратък период от време, в сравнение с останалите медикаменти на пазара. 

Проведени изследвания сочат, че добавянето на медикамента Sofosbuvir към другите предписани лекарства успява да излекува 90% от пациентите в рамките на 12 седмици, съобщава Асошиейтед Прес. До момента няма данни за странични ефекти, свързани с приема на Sofosbuvir. 

От 1986 г. насам страдащите от хепатит C се лекуват с протеина интерферон алфа. Той обаче не е подходящ за всеки, а положителен резултат от лечението се наблюдава при по-малко от половината пациенти, които го приемат.  

От друга страна, нежеланите ефекти включват: депресия, симптоми, наподобяващи тези на грипа, като повишена температура, отпадналост и главоболие. В някои случаи те дори могат да се обострят дотолкова, че да се наложи забавяне или преустановяване на лечението. 

Хепатит C е заболяване на кръвта, което причинява възпаление на черния дроб. Близо 70 – 80% от хората с хепатит C не забелязват никакви симптоми. 

Когато те са налице, включват: болка в дясната горна част на корема, потъмняване на урината, повишаване на температурата, жълтеница, гадене и повръщане. Хората с остър хепатит C могат да развият хронична инфекция. 

Хроничният хепатит C може да причини цироза на черния дроб и е водещ фактор за развитие на рак на черия дроб.

Още здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хепатитът е инфекциозно заболяване, а не заболяване на кръвта !!!!