Очаква се сериозно сътресение в системата на здравеопазването

Обяснява Д-р Станимир Хасърджиев в разговор пред Puls.bg
18 ное 2013 18:37,
4
Очаква се сериозно сътресение в системата на здравеопазването
Източник: Личен архив

Д-р Станимир Хасърджиев е един от основателите и настоящ председател на Управителния съвет на Национална пациентска организация (НПО) – най-голямата пациентска организация в България. 

 -    Д-р Хасърджиев, как ще коментирате приетият на първо четене бюджет на НЗОК за 2014 година?

-    Твърдо заявяваме, че бюджетът, който се предлага за следващата година, е бюджет на дефицита, бюджет на ограниченията, бюджет, който ще застраши доста сериозно системата на здравеопазването.

-    Заложеният дефицит в бюджета може ли да осигури качествено здравеопазване в България?

-    Категорично не. Вашият въпрос дава и отговора. Дефицитът, който е заложен, в никакъв случай няма да подобри здравеопазването.

Дори здравеопазването няма да се задържи на лошите нива от тази година, тъй като тази година се генерира дефицит в размер на близо 150 милиона лева. Този дефицит се прехвърля за следващата година, като парите, отделени за 2014 година не покриват реално извършените разходи, които сме направили през 2013 година.

Тоест може да очакваме едно много сериозно сътресение в здравеопазването.

-    Какви са възможните изходи от това положение?

-    Единият изход е актуализация на бюджета на Здравната каса.

За огромно съжаление аз почти не си спомням друга година, в която преди да е гласуван бюджета на Здравната каса да е ясно, че има необходимост от актуализация. 

Големият проблем е, че поради тежката политическа обстановка не е ясно към момента, в който се наложи актуализацията, това най-вероятно ще бъде през средата на следващата година, дали ще има възможност да се актуализира този бюджет, кое ще бъде действащото правителство и дали ще се намери политическа воля.

При всички положения обаче това е единият изход.

Вторият изход, който е много по-черен вариант за българските пациенти, е да се възвърне добре познатият сценарий от 2008 година, когато най-редовно спираха лечението на пациентски програми за лечение, отказваше се плащане на лечебни заведения - въобще ситуация, която много ми напомня на онези времена, които силно се надявах да са отминали.

За огромно съжаление виждаме как целенасочено се променя и модела на управление на Здравната каса, така че да може да се узакони беззаконието на хората, които ще могат да си взимат абсолютно безнаказано решенията.

 

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
2
 
! Отговори
аз преди 10 години
Живейте си живота и си носете новите дрешки второ направление, защото вече лекарите започнаха да питат, а ти как смяташ от какво ти е това...Щом не знаят за какво искат повече пари?
3
5
 
2
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
Това правителство няма да допусне сътресения, докато вие се опитвате да ги предизвикате и да плашите хората..
2
4
 
4
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
А защо не писахте, когато Дянков присвои 2 милиарда. Ако правителството вземе заем- почвате да плашите хората. Медиината политика на България защитава интереса на въшшни сили за унищожаване българите с активното съдействие на медиите. Как не напишете нещо, което да дава знак, надежда на хората за добруване. Ще ви уволнят собствениците на медията- по добре стойте безработни, като нямате българска кауза... Жалко!
1
3
 
2
 
! Отговори
vechno ot bsp преди 10 години
KOLKO PO SERIOZNO OT TOVA????