Ново хапче ще спасява невроните в мозъка

И ще лекува от Паркинсон и Алцхаймер
Обновена: 21 ное 2013 15:57 | 21 ное 2013 15:57,
0
Ново хапче ще спасява невроните в мозъка
Източник: Reuters

Британски учени са на път да разработят хапче, което може да лекува заболявания на мозъка, като болест на Алцхаймер и Паркинсон, чрез спасяване на невроните. 

Екипът от Medical Research Council се съсредоточава върху основната причина за много дегенеративни мозъчни заболявания – анормално оформени белтъци. Когато в мозъка се натрупа достатъчно количество „дефектни“ протеини, може да се стигне до реакция, която води до унищожаване на нервните клетки.

И други методи са се опитвали да спрат или ограничат натрупването на увредения протеин, това проучване обаче се фокусира върху вредния начин, по който мозъчни клетки реагират на дефектните. 

Началният етап на проучването сочи, че след лечение с медикамент, който се инжектира в организма, се спасяват невроните. Учените установяват, че пет седмици по-късно не се наблюдават симптоми като загуба на паметта, нарушени рефлекси. Освен това се увеличава и средната продължителност на живота. 

Изследователите обясняват, че клиничните изследвания върху хора все още не са на дневен ред, тъй като се наблюдават и сериозни странични ефекти от лекарственото вещество, като значителна загуба на тегло и повишаване нивата на кръвната захар.

Въпреки това експертите смятат, че изследванията сочат и за възможност за създаване на орално приложимо лечение – хапче, което ще може да защитава мозъка от невродегенеративни заболявания. Всичко това обаче предстои в бъдеще.

Данните от проучването са публикувани в сп. Science Translational Medicine.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари