За вредите, които ни носи безсънието...

Крие риск от развитие на диабет
Обновена: 25 ное 2013 14:47 | 25 ное 2013 14:34,
0
За вредите, които ни носи безсънието...
Източник: Reuters

Учени от University of Pittsburgh алармират: липсата на достатъчно сън по време на пубертета уврежда инсулиновата резистентност на младия организъм, което води до развитие на диабет.

Водещият автор на публикацията д-р Матюс споделя и друго наблюдение – повишаване на количеството и качеството на съня подобрява инсулиновата резистентност и защитава тялото от настъпването на диабет. Ако към съня на тийнейджъри, спящи по 6 часа в денонощието, се добави само още един час, инсулиновата чувствителност се покачва с почни 10%.

Изследването е публикувано в журнала SLEEP и за неговото осъществяване е следена зависимостта между продължителност на съня и инсулинова резистентност у 245 клинично здрави гимназиста. Над 60% от тях прекарват средно по 6,4 часа сън в денонощието, а над половината от недоспиващите са засегнати от различни степени на затлъстяване.

Ограничаването на съня влияе и по друг механизъм, основан на грелина. Грелинът е пептид синтезиран в стомаха и панкреаса и е по-известен с наименованието „хормон на глада”. При мъжете до 50 години, той се синтезира в определени количества и по определено време – строг график, който се нарушава при продължително безсъние. При лишаване от минимум 6 часа сън на денонощие, за повече от 3 дни в седмицата, нивата на грелин се увеличават значително. Това води до силно повишен глад за неопределено време, понеже хормоналният баланс се възвръща трудно.

Като допълнение, концентрацията на друг хормон, чието освобождаване в кръвта сигнализира за засищане на глада – GLP-1 или „хормон на ситостта” се понижава. Силният глад и почти непостижимото чувство за засищането му са само две от по-изследваните последствия на безсънието. Наред с резките промени в инсулиновата резистентност, липсата на сън води и до неосъзнато преяждане и затлъстяване, което допълнително увеличава риска от захарна болест. 

 

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари