Какви рискове крие грипът?

И по какво се различава от настинката?
6 яну 2014 15:05, Румяна Тасева
3
Какви рискове крие грипът?
Източник: Reuters

Грипът е вирусно заболяване, което има най-висока активност между октомври и май. Продължава няколко дни и може да е съпроводен с усещане за умора в продължение на две-три седмици. Обикновено предизвиква болка в мускулите и ставите, главоболие, кашлица и висока температура.

Вирусът на грипа не бива да се подценява, тъй като често води до усложнения като пневмония,бронхит, други инфекции на горните дихателни пътища.

Макар и много рядко все пак е възможно да се срещат усложнения от грип в централната нервна система, при което се получава мозъчен оток, често може да се съпроводи с нарушения в съзнанието и мозъчни увреди. При реализиране на тези патологични находки, вирусът на грип може да стане и причина за летален изход.

Поради факта, че грипът е вирусна инфекция, той не бива да се третира с антибиотици. Антивирусните препарати могат да намалят тежестта и продължителността на инфекцията. Обикновено се прилагат, когато има риск от усложнения вследствие на настъпилата вирусна инфекция. Най-доброто лечение за момента е почивка вкъщи, на топло и с прием на обилно количество течности и витамини.

Съществуват специални грипни ваксини, които са препоръчителни при хора с висок рисков коефициент за развитие на усложнения от грипно-вирусната инфекцията.

В това число се включват пациенти с хронични сърдечни, белодробни, бъбречни и неврологични заболявания, както и хора с диабет и такива с понижена реактивност на имунологичните компоненти.

 

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
ахах преди 10 години
първо прочети какво е ваксината да не се излагаш толкова , че ако по твоята "логика" ненич е за линч ти си за бесилото направо :)
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ненич, ти си за линчуване. Няма лошо да се набляга на народната медицина, но имаи предвид, че тя НЕ лекува. Нардоната медицина единствено помага на тялото да се пребори с болестта. Тя не оказва пряко влияние върху болестта. Това е основната разлика между съвременната и народната медицина.
1
0
 
2
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Еми какво да направим.Хора сме,разболяваме се. Предпочитам да съм болен ,отколкото да си слагам някакви *** под името "Противогрипна ваксина" и са за линчуване такива родители,които слагат на децата си подобни неща. Единственото което трябва да се приема като лекарства са сиропи за деца или от тия известните прахчета,но трябва да се внимава с тях.Да се набляга на чайове и други методи от народната медицина.