Защо сънуваме кошмари?

Какво ги причинява...
15 яну 2014 19:23,
1
Защо сънуваме кошмари?
Източник: Reuters

Сънищата продължават да озадачават учените, дори при днешния напредък на технологиите. Според проф. Картрайт от чикагския Rush University сънят като процес е необходимост за целия организъм, но сънуването е необходимо само за мозъка и по-специално – за съзнанието: по време на сънищата се извършват редица сложни процеси в мозъка, служещи за понижаване на натрупания стрес и реорганизация на спомените. 

Според Картрайт по време на паметовите процеси съзнанието преживява отново запаметени събития и ги анализира, което поражда неопределимо множество от сензорни осезания и преживявания, които наричаме с целокупното име „сънища”. 

Понякога те са приятни и успокояващи, най-често са напълно неразбираеми или изискват дълбоко премисляне, а понякога предизвикат страхови сензации, обилно изпотяване и натрупат допълнителен стрес, вместо да го облекчат – когато са кошмари.

Специалистите предупреждават, че някои състояния и вещества са известни причинители на кошмари и нощни безпокойства. Проф. Хорн от Loughborough University сочи за най-типичен пример бета-блокерите. 

Тези популярни средства срещу високо кръвно налягане и пристъпи на паника водят до силно разширяване на кръвоносните съдове, което преди лягане може да причини дисбаланс в снабдяването на мозъка с важни химикали и хормони, необходими за нормалния сън.

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари