Ще се борим с рака на кожата с комбинирана терапия

Одобрени са два нови медикамента за късния стадий на заболяването
16 яну 2014 16:14,
0
Ще се борим с рака на кожата с комбинирана терапия
Източник: Reuters

Два нови медикамента - Mekinist и Tafinlar, са одобрени като комбинирана терапия за лечение на напреднал меланом от Администрацията по лекарствата и храните в САЩ. 

Директорът на Службата по хематологични и онкологични продукти към Администрацията – Ричард Паздур, който помага в процеса на оценяване на новите медикаменти, обяснява, че новоодобрените медикаменти са първата комбинирана терапия за лечение на меланом. Експертът допълва още, че тяхното разработване за комбинирано приложение се основава на разбирането на биологичните пътища на заболяването.

Лекарствата Mekinist и Tafinlar са одобрени за лечение на меланом в случаите на късен етап от развитието му, след като ракът вече се е разпространил, или за случите, когато той не може да бъде отстранен оперативно.

Лекарствата пречат на развитието на раковите клетки като блокират клетъчната сигнализация, която подпомага растежа им. Медикаментите са посочени специално като комбинирана терапия за пациенти с меланом, при които туморът индикира за генни мутации на белтъците BRAF, V600E и V600K, казва още Паздур. 

Одобрението на комбинираната терапия от страна на Администрацията идва след положителни резултати от клинично проучване сред 162 пациенти, страдащи от заболяването. При повече от три четвърти от тях се наблюдава ремисия вследствие на лечението, която трае близо година. 

Повече от 67% от пациентите, които биват третирани с Mekinist и Tafinlar, претърпяват свиване или напълно изчезване на рака в продължение средно на 10,5 месеца. 

Експертите обясняват, че най-често срещаните странични ефекти включват: висока температура; втрисане; умора; поява на обрив; гадене; повръщане; диария; коремна болка и подуване на ръцете и краката – симптоми, които се срещат и при други медикаменти.

 

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари