При възпалено гърло – симптоми и поведение

Какви могат да бъдат причините?
13 фев 2014 17:02, Румяна Тасева
0
При възпалено гърло – симптоми и поведение
Източник: Reuters

Възпаленото гърло е един от най-масовите болестни процеси, които може да се срещнат през по-студените месеци на годината. В тези периоди заболяванията на дихателната система са по-чести. Пациентите споделят за субективно усещане на разранена лигавица, драскане и парене по гърлото. Тези симптоми обикновено са първи белег при развитието на остра вирусна инфекция.

За съжаление тези симптоми могат да бъдат част от симптомния комплекс на много по-сериозни заболявания, които в клиничната картина протичат с възпаление в гърлото. При проява на други, нехарактерни за стандартно простудно заболяване, симптоми трябва да се потърси консултация с лекар, който да постави диагноза и да се започне обективна терапия спрямо състоянието.

Причините може да бъдат много...

В 90% от случаите възпаленото гърло се развива при стандартни простудни заболявания, вследствие на вирусна инфекция, включително грип, морбили, варицела, херпес или инфекциозна мононуклеоза. Някои бактериални инфекции също протичат с възпалено гърло - например коклюш, магарешка кашлица.

Стрептококите причиняват възпаление в гърлото, което се нарича ангина. Сред най-честите причинители на възпалено гърло са и гонорейните бактерии, които се предават при орален секс и са сред основните етиологични фактори за развитие на рак на гърлото при практикуващи несигурна орална любов.

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари