Какви са ползите и вредите от кофеина за здравето ни?

Много от нас го употребяват ежедневно
Обновена: 16 фев 2014 22:21 | 14 фев 2014 13:34,
2
Какви са ползите и вредите от кофеина за здравето ни?
Източник: Reuters

Много от нас започват деня си с чаша кафе. Според международно прочуване 1,6 милиона чаши кафе се консумират по света всеки ден.

Главната съставка в кафето е кофеинът, който може да бъде извлечен от над 60 различни растителни източника, включително от кафените зърна, чаени листа, какаови зърна и др. Кофеинът действа като стимулант, активирайки централната нервна система. Той може да пребори следите от умора и да повиши концентрацията и вниманието.

Проучванията сочат, че действието на кофеина започва 15 минути след консумацията на съответната напитка и може да има продължителност до 6 часа. Освен в кафето, кофеинът се среща и в чайове, различни енергийни напитки, шоколад, както и в някои лекарства – за настинка, алергии, болкоуспокояващи.

За разлика от останалите подобни вещества кофеинът се възприема от обществото и е ежедневно употребяван. Той е най-често употребяваното вещество, оказващо влияние върху нервната система.

Кофеиновата консумация е около 300 грама на човек в рамките на един ден. Тя разбира се варира, в зависимост от индивидуалните нужди на човека.

Редица проучвания са насочени към изучаването на влиянието на кофеина върху здравето, анализирайки, както благоприятните ефекти, така и вредностите.

 

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: кофеинкафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как изписахте толкова глупости на толкова малко място?