Тютюнопушенето влияе на менталното здраве

Отказът от цигарите действително въздейства на психиката ни
23 фев 2014 21:53,
5
Тютюнопушенето влияе на менталното здраве
Източник: Reuters

Досега специалистите, лекуващи психични заболявания, поставят борбата с никотиновата зависимост на второ място, тъй като смятат, че това би оказало допълнително напрежение върху съществуващите проблеми като депресия и тревожност.

Някои от специалистите се съгласяват да позволят на пациентите си вид самолечение, чрез пушенето, за да не се чувстват прекалено потиснати.

Според нови данни от изследване, проведено във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, отказването от цигарите не само, че не пречи на възстановяването на менталното здраве, но и спомага за неговото поддържане.

Отказването изцяло или намаляването наполовина на броя на изпушените цигари дневно е свързано с по-нисък риск от нарушения в настроението като депресия, както и по-ниска вероятност за злоупотреба с алкохол и наркотици.

Изследователите са фокусирани върху данни, получени при изследвания на 4800 пушачи. Тези от тях, които са страдали от пристрастеност или други психични проблеми по време на първото изследване, три години след отказа от тютюнопушенето ги имат в по-малка степен.

Д-р Кавазос-Рег, която ръководи изследването, е на мнение, че към тютюнопушенето трябва да се подходи с особено голямо внимание, тъй като е един много рисков фактор за здравето.

Според нея лекарите трябва да обърнат внимание не само, когато то е съчетано с психични заболявания, но и с цел превенция, тъй като често пушачите страдат от рак, емфизем и други респираторни заболявания.

Още акценти за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Човвека преди 10 години
От година и половина не пуша и съм сигурен, че това е едно от най-хубавите неща които съм направил за себеси. Просто докато пушиш не можеш да го разбереш. И не смърдяяя :)))
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е моят дядо.Обичам го.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спрях ги преди няколко месеца. Започнаха да ми пречат много, така че съм доволна, че успях. Но никаква промяна не усетих в нищо друго. Може би заради килцата и диетата, на която съм, за да ги нормализирам. Засега спирането ми донесе само нови проблеми. Е, да не съм несправедлива - спрях да кашлям сутрин. Наистина жалко, че цигарите са вредни, харесваше ми да пуша. Минало бешело.
2
3
 
9
 
! Отговори
2 преди 10 години
просто ги спрете и спортувайте, повече енергия и по-малко нерви колкото и странно да звучи цигарите не успокояват на практика.И истината е че е преди да ги спре човек си мисли че е невеоятно трудно. Да трудно е първата седмица и после от време на време, но колкото повече време минава толкова повече въобще не обръщаш внимание че някой пуши.Успех на всички решили да спират
1
1
 
10
 
! Отговори
zulus преди 10 години
Влияе положително!!!