Кога чаят е био?

Откъде идва разликата между видовете чай
24 мар 2014 14:46,
0
Кога чаят е био?
Източник: Reuters

Чаят е сред най-полезните напитки. Един от най-големите му плюсове е, че е широкоразпространен и леснодостъпен.

В зависимост от предпочитанията на консумиращите го, може да се поднася топъл или изстуден, подсладен или съчетан с мляко, лимон и др.

Истинският чай се получава от растението Camellia Sinensis и в зависимост от това къде се отглежда и как се обработва, се получава черен, зелен, оолонг или бял чай. Именно тези видове чай, получени по конкретния начин се определят като био.

Органичният чай се отглежда и обработва без пестициди и изкуствени торове. Купувайки си именно него си гарантираме, освен добро качество, също и уважение към производителите на чаеви насаждения, които третират справедливо продуктите си.

Може би една най-добре познатите ползи, от пиенето на чай, е високото ниво на полифеноли, открити в чаените листа.

Полифенолите са вид естествен растителен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали - молекули, които могат да предизвикат увреждане на клетките ни.

Смята се, че натрупването на свободни радикали може да доведе до сърдечно-съдови заболявания и рак. 

Зелените и черни чайове са най-известни със своите антиоксидантни ползи. Освен това, чаят е чудесна алтернатива на кафето, благодарение на многото сортове, които включват в състава си кофеин.

Антибактериалните свойства на чая, подобряват оралното здраве, като предотвратяват възникването на кариеси и лош дъх в устата.

Има четири вида "истински чай ", които се получават след обработването на чаеното растение. Те са черен,зелен, оолонг и бял чай. Имената им са получени, в зависимост от процесите на обработка.

Всички останали чайове, съдържат растителни, флорални, плодови и други подправки  или комбинирани инфузии. 

 

Още полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари