Кои са най-честите заболявания на устната кухина?

Най-редовно се срещат възпаления на лигавицата на устната кухина и венците
5 май 2014 14:42, Румяна Тасева
0
Кои са най-честите заболявания на устната кухина?
Снимка: Reuters

Заболяванията на венците и устната лигавица са сравнително разпространени сред пациентите. Класификацията на тези заболявания се определя спрямо причинителя им, като тя е сравнително голяма. Сред най-честите са външно причинените възпаления на лигавицата на устната кухина и зъбите и инфекциозно обусловените възпаления.

 
Морсикацията на устната лигавица е срещано заболяване в устната кухина. То се развива след продължително дъвкане на устната лигавица съзнателно или несъзнателно. Често това е усложнение от някои неврологични заболявания и невропсихозите. На ивицата, която свързва зъбните редици, се забелязва задебеляване на лигавицата, което има сив цвят. Продължителното травматично увреждане на лигавицата е причина за запушване на слъзните канали и последващо образуване на лигавична киста, което е сред най-честите усложнения, които провокират пациента да потърси лекарска помощ.
 
Декубиталният стоматит също е сравнително чест. Той се развива в резултат на зъбни дефекти, неудобни протези и други причини, които предизвикват продължително притискане върху лигавицата и нарушават нейното кръвоснабдяване. В резултат се получават корозивни и язвени изменения по повърхността й, които има окръглена или овална форма. Обикновено се покриват със сивкав налеп и са леко болезнени при сдъвкване на храната по време на хранене.
 
Металните коронки при някои корекции често провокират появата на електрично-галваничен стоматит. Контактът на метала с влагата, която е естествената среда на устната кухина, е предпоставка за протичане на галваничен ток, който предизвиква остро възпаление на лигавицата. Симптомите са характерни, като в допълнение на тях може да се срещне метален вкус в устата, парене и парестезии по лигавицата, тоест нарушена инервация.
 
Другото най-често външно увреждане на лигавцата е медикаментозният стоматит, който се развива след продължителен прием на дразнещи медикаменти. От групата на тези лекарства са антибиотици, аналгетици, антипиретици, цитостатици, психофармакологични препарати и други. Много често медикаментозните стоматити може да са в резултат на продължително действащи системни лекарства, какъвто е случаят при синдрома на Стивън-Джонс.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари