На какво се дължи склонността към психични заболявания?

Всичко започва през бременността
7 май 2014 17:27,
4
На какво се дължи склонността към психични заболявания?
Източник: Reuters

Когато бременна жена изложи себе си на алкохол или наркотични вещества, а също така и когато изпита травма или заболяване, бебето може да развие психическо нарушение по-късно в живота. В това число влизат и някои форми на аутизъм и посттравматично стресово разстройство, сочат данните на предишно проучване. Учените обаче така и не успяват да открият точната връзка, която води до подобни нарушения. 

Ново проучване на изследователите от Йейлския университет, идентифицира молекулния механизъм в пренаталното развитие на мозък. Това може да обясни как клетките се „объркват“, когато са изложени на определени условия на външната среда. 

Оказва се, че различни видове външни стресори могат да „отключат“ едно и също състояние, ако се появят в определен момент от пренаталното развитие. От друга страна, една и съща стресова среда може да доведе до различни състояния, ако се появи по различно време от развитието на бременността. 

По време на лабораторни проучвания учените установяват, че ембрионите активират един ген –  HSF1, при развитието на мозъчните клетки, когато те са изложени на алкохол, метилов живак или припадъци на майката. 

Този ген защитава мозъчните клетки и им позволява да оцелеят, когато са изложени на стрес. По-специално, HSF1 координира отговора към т. нар. топлинен шок.

 

Целия материал може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На членуването в ГЕРБ!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На такъв въпрос задълбочено може да отговори бялата златка, както и начин да избегнеш освидетелстване!
1
1
 
8
 
! Отговори
Ломброзо преди 9 години
Хайде да не се чудят чак толкова; отдавна е измислено нарича се дегенерация или ***. Затова нашата църква забранява бракове между близки роднини, а сред затворени общности се срещат най-много ***, ***, психопати и гении (справка: евреи, ***, родова аристокрация, религиозни общност, тайни общества и др. подобни). Това си е свого рода обратна селекция.