Четката за зъби почиства едва 60% от плаката

Това разказва за Puls.bg д-р Богомил Стоев
19 юни 2014 07:53, Румяна Тасева
3
Четката за зъби почиства едва 60% от плаката
Снимка: Reuters

В предишните статии разгледахме причините за появата на зъбен кариес и заключихме, че той се причинява от зъбната плака, която се образува след всяко хранене. Стана ясно и че не можем да се предпазим от натрупването й, но чрез правилно четкане на зъбите можем да се справим до известна степен с нея.

 Освен четката и пастата, които всеки човек познава, е добре да сме запознати и с другите средства за ефективно почистване на зъбите и тяхното приложение. Добре е да знаете, че с четка и паста не можете да почистите повече от 60% от наличната плака, т.е. остават 40% непочистена зъбна плака, която със сигурност може да доведе до развитието на дентални заболявания или усложняването на налични такива. За да се осигури ефективно почистване, е добре в нашия арсенал да включим и използването на конец за зъби.
 
Конецът за зъби се състои от множество тънки нишки и се използва за почистване на междузъбните пространства, където четката не успява да почисти ефективно. Най-често конците се изработват от найлон и са за еднократна употреба. Интересен факт е, че тяхното изобретяване ни връща чак в далечната 1815 г., когато един зъболекар започва да препоръчва на своите пациенти да почистват страничните повърхности на зъбите си чрез копринени конци. Чак след 67 години, конецът започва да се рекламира и да се извършва масово производство.
 
Известен факт е, че само четкането без използването на конци не може да предотврати развитието на гингивит (възпаление на венците), затова неговата употреба е задължителна. Според Американската дентална асоциация е добре да се използва конец поне веднъж на ден.
 
Почистването с конец е добре да става по следния начин - необходимо е да откъснете около 40-50 см конец (за удобство е възможно да се ползват и държатели); след това навивате конеца между двата си средни пръста (по-малко на левия - ако си служите повече с дясна ръка, отколкото на десния, защото при преминаването  от едно междузъбно пространство на друго, ще отпускате малко конец от единият пръст и ще го навивате на другия, за да може да почиствате всяко междузъбно пространство с чист конец).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАБРАВИЛИ СА ДА СПОМЕНАТ РЕДОВНО ЖАБУРЕНЕ С РАКИДЖОС, СПИРТНИТЕ НАПИТКИ ДЕЗИНФЕКЦИРАТ ЦЯЛАТА УСТНА КУХИНА...
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, очакваме с нетърпение съвета ви за задните части след като тоалетната хартия явно не почиства 100% от д...тата ни!