Защо ни се приспива в следобедните часове?

И как храненето може да повлияе
5 авг 2014 17:37,
4
Защо ни се приспива в следобедните часове?
Източник: Reuters

Обикновено сутрин пристигате в офиса пълни с енергия и започвате да отмятате ред задачи. Идва обаче време за обяд, взимате малка почивка, планирайки останалите задачи до края на деня. Вместо това обаче, около 14:00 часа откривате, че вниманието и фокусът ви се реят и че наистина имате нужда от една следобедна дрямка. 

Звучи ли ви познато? Въпреки че много биха се припознали в тази неудобна ситуация, по-важният въпрос е как можем да получим бърз енергиен прилив, който да ни помогне да продължим да се трудим.

На какво се дължи следобедната умора?

Нека първо разнищим причината за този рязък енергиен спад. Специалистите обясняват, че най-вероятно вината е на биологичния часовник на организма, който е „настроен“ по неудобен за нас начин. Наблюденията на изследователите констатират, че изключително голям брой хора започват да чувстват сънливост около 14:00 – 15:00 часа всеки ден. 

В някои култури е предвиден следобеден сън, а хората съобщават, че се чувстват по-продуктивни и по-способни да се концентрират, ако си починат след обяда, а след това се върнат на работа. 

Експертите обясняват, че следобедната сънливост е миниверсия на онази замаяност, характерна за момента, точно преди лягане.

 

Как да преодолеем състоянието може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
18
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Хами защото следобяд е време за сиеста. Това са го открили испански учени от университета в Палма де Майорка!!!
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами от бирата която пием с обяда е ;)
2
0
 
18
 
! Отговори
FMC преди 9 години
Мен ми се приспива в 10.30 и често дремя като съм по-свободен. В 14 часа и особено в 15 никога! Това са часовете, когато обикновено свършва или почва работния ми ден така, че в първия случай е ясна радоста от тоя факт, а във втория няма как да дремя още при пристигането си на работа. Всъщност, истината е друга. За толкова години трудов стаж разбрах едно. Човек е устроен да работи ефективно максимум 4 часа и 4 дни в седмицата. След това е труп. Дори спортистите не могат повече от 2 часа.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това че ни се приспива следобед - ясно. Особено ако сутринта сме дремали по-кратко.