Храни, подходящи за лятото

Три зеленчука, които стимулират организма ни
10 авг 2014 09:13,
4
Храни, подходящи за лятото
Източник: Reuters

1. Зелен фасул

Този зеленчук е отличен източник на витамините C и A, както и изграждащия костите витамин K, който също така е важен и за съсирването на кръвта. Зеленият фасул съдържа още антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и поддържат здравето на имунната система. 

Витамин А не само запазва нощното виждане, но също така и поддържа кожата и роговицата на окото овлажнени. Зеленият фасул е добър източник на полезни за сърцето фибри, които спомагат за понижаване нивата на холестерола. Той съдържа и калий и магнезий, които спомагат за нормализиране на кръвното налягане. 

Зеленчукът е много подходяща храна през летния сезон, тъй като не натежава на стомаха. Може да се включи дори и в салатата. Количеството от една чаша зелен фасул съдържа само 44 калории. 

2. Тиква

Този зеленчук има охлаждащи и диуретични свойства. Той е полезен за храносмилателната система, тъй като е с богато съдържание на фибри. Богат е още на калий и контролира нивата на кръвното налягане и кръвната захар, а също така стимулира и панкреаса. 

Тиквата има чудесни свойства относно третирането на кожни заболявания. Освен изключително богатото съдържание на фибри и ниската калорийна стойност в тиквата се намират и хранителни вещества като магнезий, пантотенова киселина, витамин C и E, които имат свойството да се борят с някои заболявания.

3. Целина

Целината действа като диуретик, което позволява да се загуби излишната вода, без да се стигне до дехидратиране на организма. Зеленчукът стимулира бъбреците, като спомага „очистването“ на отпадъците и излишните течности, които водят до подуване на корема. 

Калорийното съдържание на целината е 16 калории в 100 г от зеленчука. 

Повече полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
chach преди 9 години
tikvite za BG sa kato kravite za india.
1
0
 
0
 
! Отговори
*-* преди 9 години
Snimkata wtf