Над 60% от българите пропускат закуската

Здравословната закуска трябва да съдържа полезни мазнини
10 сеп 2014 17:56,
27
Над 60% от българите пропускат закуската
Снимка: Unilever

76% от хората смятат, че закуската е най-важното хранене за деня, но само 37% от хората закусват всеки ден. Това показва проучване за хранителните навици на българите, което бе представено днес.

Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин. Това според специалисти говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно.

Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин. Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители относно различните типове мазнини. От една страна, българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга, се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

Според доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, закуската е най-важното хранене за деня, защото чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества.

„Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наститени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините - за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби", добави още тя.

Полезните мазнини са ненаситените мазнини, които са предимно от растителен произход. Есенциалните мазнини са сред тях. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. На организма му трябват от 2 грама от Омега 3 и около 10 грама от Омега 6 всеки ден.

Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата.

Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини, като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло и продуктите, направени от тях.

Проучването е проведено от агенция Gemius с подкрепата на Unilever.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Taя па коза, маргарин ще ми препоръчва! *** измислената доцентка, купена от Юнилевър.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
уаааа,колко разбирачи има само...
21
0
 
11
 
! Отговори
Не разбирам много преди 9 години
Боже... кажете на тая докторка да си скъса дипломата, аман от некадърни доФтори. Как може да препоръчва маргарин, като здравословна храна !?
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има и други теории. След като станеш сутрин трябва да поемаш течности и плодове до обяд. Храната от предният ден се е транформила в енегрия и ако хапнеш обино намаляваш работосбособността си. Това е времето през което организма се чисти от токсините. Това не съм го измислила аз, а съм го чела, включително и д-р Емилова съветва същото. Но масата от българите сутрин закусват мазни баници, тутманици и после се чудят, че имат проблем с кг. В крайна сметка е важно да прочетеш и да реши как да се хран
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До anonimenв харвард да ми седнат, от лични наблюдения мога да ти кажа, че закуската е полезна, от лични! Преди не закусвах, сега закусвам и виждам разликите от промяната на режима на хранене. Те и за виното така казват, веднъж било полезно, веднъв било вредно и тн и тн....
18
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Zakuskata zaduljitelno se propuska,taq sladurana i kajete da se porazrovi malko povechev milicinata i posle da se iskazva taka nepodgorvena,v Harvart otdavna sa otkrili che zakuskata ne e mnogo polezna , tq reshila che e e neshto mai ne e v chas...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хахахакое е вредното на зехтина
16
0
 
3
 
! Отговори
фсб преди 9 години
До един българинами като огладняваш в 10, закусвай в 10! Важното е да закусваш. Като почнеш редовно да го правиш и ще видиш колко по-добре ще се почувстваш.... И аз преди не закусвах, огладнявах в 10, но чаках до обяда в 12. После почнах да ям в 10, а сега вече огладнявам в 9 и нещата сами си се наместиха. Корема ми спадна, не че съм бил дебел някога, но определено съм по-добре откакто започнах да закусвам и да ям редовно и умерено по 4 пъти на ден
15
8
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
Като чуя "зехтин" и взех да се обривам , какво толкова излезе на мода , повечето ми познати като кажат , че направили салата със зехтин...... А истината е , че е по вреден от слънчогледовото и наистина хубавия струва от 10 кинта нагоре
14
4
 
11
 
! Отговори
грую преди 9 години
яс не закуфсам щот се сабуждам чак на обятд
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всека сутрин ви сърбам попарата 25 години вече
12
8
 
15
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
Закуската е важна за здравето и успеха! Аз още от малък всяка сутрин си изяждам по една дебела филия с мас!
11
1
 
3
 
! Отговори
шестокласник до 6ти преди 9 години
И.Ф. беше!
10
11
 
15
 
! Отговори
Българин преди 9 години
И аз закусвам. Любимата ми закуска е студена загорка лятно време! Зимата една чаша студено бяло винце на екс! Стопля, засища и отпуска!
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошо!Не трябва да се пропуска закуската!
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 8Аз пък обожавам българската- млечна баница с компот от праскови и то сока от компота.
7
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обичам турската закуска. Здравословна и засищаща. Пресен хляб, сирене, домати, краставици, яйце, маслини, колбас, чай.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
76%не закусват и основна причина е че не са гладни. А таз доцентка ни казва, че как се чувстват 76% няма значе ие, важното е насила и пълнозърнестно да се тъпчем сутрин.Поведението на българите има и научно обяснение и е правилно, но доцентката тря ва да си скъса всичките си писания, ако каже истината.ПП За децата е точно обратното.
5
1
 
7
 
! Отговори
до шестокласник преди 9 години
И накрая С.С. ти я изяде цялата.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 2Що лош пример? Просто не ми се яде когато не работя физически труд. Значи викаш да се насилвам да ям сутрин, въпреки че не ми се яде? Благодаря, не съм от тия хора! Ти закусваш сутрин щото ти се яде. Аз закусвам сутрин в случаите когато ми се яде, а то е винаги когато предния ден съм се скъсал от бач.... Още да обяснявам ли или?