Ще може ли диабетът да се открива по-рано?

Благодарение на ранни маркери
10 сеп 2014 18:24,
1
Ще може ли диабетът да се открива по-рано?
Източник: Reuters

Възможно е диабетът да се диагностицира по-рано, още преди да се установят промени в нивата на кръвната захар, сочат резултатите от ново проучване. 

Диабетът се характеризира с инсулинова резистентност или неспособност на организма да използва инсулина за правилното усвояване на глюкозата от клетките. Инсулинът е хормон, който се секретира от панкреаса и помага на глюкозата в кръвта да премине в клетките и тъканите, които я използват за енергия. 

Нивата на глюкозата се покачват след хранене и организмът обикновено ги овладява с помощта на инсулина. Прекомерното натрупване на глюкоза в кръвта е състояние, познато като „хипергликемия“. То води до задух, пресъхване на устата, гадене и повръщане, както и до диабетна кома – кетоацидоза.

Диагностицирането за диабет тип 2 обикновено разчита на откриването на хиперглекимия. Новото проучване обаче, проведено от изследователи от Университета в Манчестър и Кралският колеж в Лондон, установява биомаркери в кръвта, които се появяват много преди хипергликемията.

Те се са под формата на частици, които идват от мазнините в кръвта, и бета-клетки в панкреаса. 

Учените откриват тези биомаркери при жени, при които се установява, че имат повишен, среден или малък риск от развитие на диабет тип 2. След изследване на кръвта им, експертите констатират, че дефекти в тези биомаркери могат да изпреварят всяка друга индикация за диабет. 

Данните от проучването са публикувани в сп. PLOS ONE.

 

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1.диабета се състои от диетични неща 2.диабета е захарна болест 3.трябва да се пият хапчета