Йога – за здрави очи

С кои упражнения може да поддържате зрението
13 сеп 2014 16:23,
2
Йога – за здрави очи
Източник: Reuters

Очите са сред най-деликатните и използвани части от тялото - работата на много хора е свързана с ежедневното взиране в монитора на компютъра, дисплея на телефона и т. н.

Състоянието на очите може да отразява някои заболявания и състояния. Добър пример е появата на тъмни кръгове, което може да е признак за лошо кръвообращение. 

От друга страна, подутите или подпухнали очи често са ранен симптом за заболяване на сърцето или бъбреците, анемия или недохранване. 

Когато очите страдат от различни нарушения, това вреди и на цялостното здраве. Може да изпитвате главоболие, гадене, виене на свят и напрежение. За да ги запазите здрави, може да помогнат и някои техники на йога. 

Процесът за „пречистване“ на очите се състои от фокусиране върху определени обекти – на близки и далечни разстояния. Предлагаме ви две упражнения, които са ефективни за укрепване на очите.

Nasikagra trataka – гледане към носа

Настанете се в удобна позиция, като гърбът и вратът са изправени, и насочете поглед към върха на носа си. Задръжте погледа насочен натам за една – две минути, след което отпуснете очите. Повторете упражнението няколко пъти, преди да затворите очите, за да починат.

Bhrumadhya trataka – поглед към веждите

Настанете се в удобна позиция, като гърбът и вратът са изправени, след което фокусирайте погледа си между веждите. За дръжте погледа така за минута или две, след което затворете очите за почивка.

 

Повече полезна информация за йога и медитация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
13
 
! Отговори
преди 9 години
Пробвах и станах кривоглед