Как отношението на родителите определя имунитета при детето?

Разговор на Puls.bg с д-р Марияна Свещникова
Обновена: 10 окт 2014 12:57 | 8 окт 2014 13:50, Румяна Тасева
1
Как отношението на родителите определя имунитета при детето?
Източник: Личен архив

Д-р Марияна Свещникова е завършила Медицински университет, гр. София. Притежава специалност по детски болести и обща и трудова медицина.

Д-р Свещникова е един от гост-лекторите на Форум "Детско здраве", на който можете да разберете повече за съвременните алтернативи за запазване на детския имунитет. Повече за темите, лекторите и програмата можете да научите от сайта на събитието. Форум "Детско здраве" ще се проведе на 11 октомври, в Интер Експо Център, с начало 10.00 ч. Необходима е регистрация за посещение.

- Д-р Свещникова, от какво зависи имунитетът на детето? Защо децата боледуват често?

Имунологичното състояние на децата е сложна материя и зависи от много фактори. Част от тях са генетични - това, което родителите са предали като генотип. Останалата зависи от начина на отглеждането, от отношението на родителите към децата и от отношението на родителите към здравето на децата, поне за този комплекс външни фактори, който е във възможностите ни да контролираме.

Нашият стремеж, на педиатрите и на родителите е, да създадем условия за запазване на здравето и подобряване на имунологичното състояние на детския организъм, за да може той да се справи, доколкото е възможно, сам с предизвикателствата на околната среда. Защото днес на фона на химическите агенти, които ни атакуват отвсякъде и предизвикват алергии и болестите на съвременния свят, организмът на детето трябва да се справи и с честите респираторни инфекции.

Имунната система е изключително сложно устроен механизъм, в който участват много имунни органи, за чието правилно функциониране не е без значение дали детето е изложено или не на даден неблагоприятен фактор. Един от най-големите имунни органи в човешкия организъм, например, са червата, което, вероятно, е изненадващо за мнозина - имунната система не се изгражда само от костния мозък, който формира имунните клетки. В чревната мукоза се съдържат голямо количество имунологично активни клетки, благодарение на които тя може да формира имунологичен отговор и това се случва, тъй като епителната повърхност на червата е била подложена на действието на антигенни структури на външната среда. В червата се намират и Пайеровите плаки, които подобно на сливиците са част от лимфоидната тъкан и участват в отключването на имунния отговор. Това има значение не само за локалния имунитет на червата, но и за хуморалния имунитет на организма. В този смисъл храненето на детето, осигурява не само енергия и градивни елементи на организма му, а се превръща във фактор, повлияващ имунитета.

Качеството на храната, която поемат децата, играе значителна роля за формирането на имунологичното състояние на организма им още в началото на техния живот. Начинът на хранене, поведението на храненето, микроелементите, които добавяме към храната и отношението, което възпитаваме у децата към храненето влияят силно на имунитета и здравословното състояние на организма им по-късно в живота.

Дори само, ако единият от родителите пуши, докато се отглежда малкото дете в същата стая, в същия апартамент се отразява на имунната система на детето.

От значение е как закаляваме децата, дали ги учим да отделят време да спортуват, как ги учим да прекарват свободното си време, дали излизат навън или седят предимно пред компютрите, каква хигиена поддържаме в дома...

Като педиатри се опитваме да отделим време, за да подготвим родителите за най-важните изисквания, които е уместно да спазват при изграждането имунитета на децата от раждането им, стига да са готови да ги чуят и се придържат към тях.

Продължението на интервюто може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Бих казал без никаква химия. Колкото по-изчистени сте от отровите, толкова по-добре. А отровите днес се срещат почти навсякъде. Като започнем от пастата да зъби, и като свършим до боята за коса. По времето на Втората световна война, или по-скоро при нейното избухване, първото нещо, което прави Хитлер, когато през 1939 г. завоюва Полша, е, познайте какво? Да флуорира водата. Установено е, че флуорът убива мозъчни клетки и въздейства върху частта от мозъка, която отговаря за волята!
1
1
 
4
 
! Отговори
По малко химия .. преди 9 години
Здравейте: С две думи, по-малко химия повече движение. Сън на време и в норамлни количества и от всичко в разумни граници.Ето ви златна формула за 120 години.. ако не сте в България :)