Ракът на гърдата се повлиява от медикамент за остеопороза

Това се наблюдава при жените в периода след менопаузата
13 окт 2014 12:58,
1
Ракът на гърдата се повлиява от медикамент за остеопороза
Източник: Reuters

Бисфосфонат е лекарство, което се използва за предотвратяване влошаването състоянието на костите при пациенти, страдащи от остеопороза. Жените, които страдат от рак на гърдата след менопаузата също могат да се възползват от медикамента според проучване. 

Изследователите обясняват, че раковите клетки може да се откъснат от тумора и да засегнат други части в организма, включително и костите. От Американската асоциация за ракови заболявания обясняват, че при два от три случая на рак на гърдата или на простатата се наблюдават метастази в костите. 

Изследователите от McGill University Health Centre, Канада, оценяват данни от 21 000 жени, основно в периода след менопаузата. Участничките са или в ранен стадий на рак на гърдата или в такъв, при който раковите клетки са се разпространили по лимфните възли. Някои от пациентките са приемали бисфосфонат преди или след диагнозата. 

Учените установяват, че жените, които приемат медикамента през първия стадий на заболяването, са с намален риск от метастази по костите. Оказва се обаче, че приемът на медикамента на по-късен етап също намалява риска.

Според експертите лекарството работи като намалява промените в костите, вследствие на менопаузата. Това, на свой ред, затруднява „установяването“ на раковите клетки върху костите и може да обясни понижения риск от метастази по тях. 

Необходими са обаче допълнителни проучвания, преди резултатите да бъдат приложени като стандартна медицинска практика. 

Данните от проучването са публикувани в Journal of the National Cancer Institute.

 

Повече полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари