А Вие обещахте ли си да спрете цигарите от 01.01?

Кои средства са най-ефективни?
6 яну 2015 10:55, Румяна Тасева
3
А Вие обещахте ли си да спрете цигарите от 01.01?
Източник: Reuters, архив

Едно от най-повтаряните новогодишни обещания е след 01.01. да се откажат цигарите. За да помогне на потребителя, индустрията е създала редица продукти, част от които остават със съмнителна ефикасност.

Онлайн изданието на сп. New England Medical Journal точно на Бъдни вечер публикува анализ на новозеландски учени, от който става ясно, че цитизинът е едно от най-ефективните средства за отказ от тютюнопушенето.

Цитизинът е алкалоид, който се извлича от бобови растения като Laburnum anagyroides Medic - например жълта акация и влиза в състава на български медикамент, който е на пазара от 1964 г.

За разлика от популярните продукти на никотинозаместващата терапия – никотинови пластири, дъвки, таблетки и други средства. Това средство обаче остава малко познато на Западния свят поради известното разделение на света на два основни политически блока преди и пренасянето на това разделение и в науката. В развитите икономически страни се налага използването на никотиновите средства при терапията на зависимостта от тютюна, което доказано води до двойно по-високи резултати.

Изследванията за ефикасността на таблетките, съдържащи цитизин, в миналото остават непубликувани или непризнати от лицензираните англоезични научни издания.

Цитизинът обаче помага за отказ от тютюнопушенето за период от половин година два пъти повече, отколкото никотинозаместващата терапия, което вече е известно от друго проучване.

Повече относно отказа от тютюневия дим може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
До Влади преди 9 години
На табекса преди време американска фирма му купи патента, и сега в щатите се продава по около 100 долара, тука върви по 25 лева същият продукт.Па и 32 да е..... за цигари даваш толкова за седмица, така че и 100 да беше пак си струва да го пробваш.
2
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пушачите са много гнусни!Смърдят ужасно, зъбите са им жълти, както и пръстите!Отделно ако можеше да се видят и белите дробове - там е просто страшно!На всичкото отгоре са и нагли, защото те принуждават да им дишаш смрадливият пушек!Имам предвид вечер по заведенията, когато никой не спазва забраната...
1
0
 
2
 
! Отговори
Влади преди 9 години
Вярно, че с Табекс, съдържащ цитизин, лесно се отказват цигарите. Първия път ги спрях за 4 години и от глупост го пропуших пак. Сега пак ги спирам с това лекарство. Лошото е, че преди 11 години Табекс струваше 5 и нещо лева, а сега е към 32лв. Каква е логиката за това увеличение?