Какъв проблем подсказват студените крайници?

Би могъл да се предположи синдром на Рейно
Обновена: 9 яну 2015 19:32 | 9 яну 2015 19:31, Румяна Тасева
5
Какъв проблем подсказват студените крайници?
Снимка: Reuters, архив

За някои студените крайниците е проблем не само при ниски температури на околната среда. Той е по-често срещан при жените и децата. Разпространена е представата, че студените крака и ръце се дължат на лоша циркулация на кръвта и според специалистите това донякъде е вярно предположение.

 
Температурата на тялото, включително в крайниците и най-периферните части, до кожата включително, се поддържа благодарение на кръвообращението и кръвоносни съдове, които доставят богатата на кислород и хранителни вещества кръв.
 
При ниска температура на околната среда сензорните рецептори в кожата подават сигнал на мозъка, вследствие на което се получава свиване и намаляване на просвета на кръвоносните съдове – процесът е известен като вазоконстрикция.
 
Така се намалява доставката на кръв до кожата, което и позволява да се запази топлината във вътрешността на тялото, където се намират вътрешните органи. Това е защитен механизъм на организма срещу студа.
 
При някои жени обаче се наблюдава склонност към свиване на кръвоносните съдове дори при незначителни температурни колебания, което отчасти се дължи на естрогена.
 
Този типичен женски полов хормон играе съществена роля за терморегулацията на организма, както и обяснява по-високата чувствителност на представителките на нежния пол към студа и склонността към измръзване.
 
Ако все пак студените крайници са прекалено често явление до степен да нарушават качеството на живот, би могъл да се предположи синдром на Рейно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Е що само жени? Аз винаги съм си бил със студени ръце и крака, що за глупости?Като че ли всички мъже са с горещи крайници, дрън-дрън!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С нетърпение очаквам още интересни статии. Например "Кои витамини подхранват нокътя на малкия пръст на левия крак".
1
1
 
14
 
! Отговори
!? преди 9 години
Този синдром на рейно го лекувам с втори чифт чорапи!Лечението е без грешка-чисто,екологично и безплатно!