Как да предпазим очите през зимата?

Те трябва да се поддържат овлажнени
28 яну 2015 22:40,
0
Как да предпазим очите през зимата?
Снимка: Reuters, архив

През зимния сезон повечето хора се стремим да стоим на топло, за да се скрием от сухото и студено време, а и от настинката. Фокусираме се да пазим кожата и по-рядко се замисляме за здравето на очите, а опасността от раздразнение и травми за тях в зимните месеци е също толкова голяма, колкото и през лятото.

Без значение дали се намираме навън на пистата, на работното място, или сме сгушени на топло пред камината, трябва да сме наясно с обкръжението и рисковете, свързани с него, според които да вземем и предпазни мерки. Можем да следваме тези три лесни стъпки, за да осигурим безопасността и здравето на очите.
 
1. Очите трябва да се поддържат овлажнени
 
Топлият въздух от камината или електрическия уред може да причини изсушаване и раздразнение в очите. Това може да бъде болезнено и неприятно за тези, които вече страдат от сухота в очите – хронично състояние, при което не се произвеждат достатъчно сълзи.
 
Препоръчително е да не се седи в близост до източници на топлина и да се използват овлажняващи капки за очи.
 
2. Да носим очила с UV-филтърни стъкла
 
През зимния сезон слънцето може да увреди очите дори повече, отколкото при топло време. При условия на сняг, ефектът на слънчевите лъчи се удвоява – заради отразяването им в снега.
 
Специалистите съветват да носим слънчеви очила, които блокират 99 – 100% от UV лъчите.
 
3. Да поставяме защитни очила в някои случаи
 
Много е лесно в очите да влезе прах, лед, докато сме навън. А при каране на ски или сноуборд зад някого, вероятността нещо да влезе в окото се увеличава значително. Слънчевите очила не винаги могат да осигурят нужната защита при подобни условия. Затова специалистите препоръчват да се поставят защитни очила.
 
В случай, че изпитваме неприятна сухота в очите, трябва да се потърси лекарско мнение. А ако мислим, че те са засегнати от слънцето или от някакво външно тяло, трябва незабавно да потърсим лекарска помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: очизимапредпазване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари