Спасиха дете с половин гръден кош след уникална операция

4-годишното момиче е родено с 3 слепени и недоразвити ребра
15 фев 2015 14:14, Анисия Иванова
3
Спасиха дете с половин гръден кош след уникална операция
Снимка, архив Булфото

Уникална операция в „Пирогов” спаси дете с половин гръден кош. Това обяви на брифинг в лечебното заведение доктор Атанас Кацаров, който е началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в "Пирогов" и е извършил операцията.-

4-годишната Мария се е родила само с 3 слепени и недоразвити ребра. Подобна операция се случва за шести път в света, а благодарение на нея Мария ще може да расте като другите деца.

"Областта на сърцето била предпазвана само от кожата. В подобни случаи дори леко нараняване крие огромен риск.
Тези слепени ребра разделихме и бяха фиксирани с два импланта, които да ги държат на необходимото разстояние и да не се слепват отново. А същевременно с това се изправя и гръбначния стълб”, обясни д-р Кацаров.

Временно допълнителен външен корсет ще предпазва областта на сърцето, а заедно с това ще поддържа гръбначния стълб изправен. По думите на доктора операцията в чужбина би струвала над 20 хиляди евро, а тук е три пъти по-евтина.

Майката на Мария, Иванка Христозова, разказа през какво са минали, преди да се насочат към екипа на докторите Атанас Кацаров и Росен Дребов, извършили операцията.

„Не бих казала, че сме се колебали много, след като ни предложиха тази операция. Преди това ни беше много притеснено”, разказа майката Иванка.


3
Още по темата: операцияПирогов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добрият детски ортопед!