В гените се крие предразположеността към затлъстяване

Наднорменото тегло и затлъстяването са рисков фактор
17 фев 2015 17:39,
7
В гените се крие предразположеността към затлъстяване
Източник: Reuters, архив

Наднорменото тегло и затлъстяването са социално значими състояния на човешкия организъм. Значителна част от мислите, действията, финансовия, енергийния и времеви ресурс на голям процент от населението са насочени към редукцията и поддържането на определено здравословно телесно тегло.

Това има своето основание. Няма как да се отрече водещата роля на естетическите и нарцистични подбуди като двигател на всякакви процедури и режими за намаляване на теглото. От друга страна обаче, съществува и здравно основание за стремеж към нормата и това е фактът, че наднорменото тегло и затлъстяването са рисков фактор и се асоциират с отключването на различна патология.

Безброй много са откритията, проучванията, съветите и препоръките за нормализиране или редукция на теглото. Като една от емблематичните науки на нашия век, генетиката също има дял в общата картина на научно познание в областта на затлъстяването.

Генетичната база е почвата, върху която вирее патологията. Открити са гени, мутациите в които имат 100% доказателствена стойност за силна предразположеност към развитие на наднормено тегло и затлъстяване. Гените с отнощение към теглото имат различна тежест. Понякога за развитието на тежка форма на затлъстяване е достатъчна мутацията на един от тях. Тези форми на затлъстяване се определят като моногенни.

Още за гените и затлъстяването може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не познавам чувствителен човек пълен . Никой не може да ме убеди, че човек не е в състояние да редоцира теглото си. Да трябва воля. Но нали това ни отличава от животните. Ако е трябвало да сме дебели природата е щяла да ни даде *** и хората да са ни изяли на коледни пържоли. Девиз: Стар да, но дебелникога.По слабите хора са поиздържливи и пожизнени. Винаги съм се чудел на мъже съжителстващи с дебелани и обратно. А в покъсен етап сменят памперсина тия които не са мислили на младини.
1
0
 
11
 
! Отговори
666 преди 9 години
Предразположеността към затлъстяване се крие в Макдоналд'с.