Прекаляването с водата също може да е вредно

И тя убива, твърдят специалистите
22 фев 2015 22:22,
14
Прекаляването с водата също може да е вредно
Снимка: Reuters, архив

Водата - материята на живота. Около 70% от земната повърхност е покрита с нея, както и същото количество в нашето тяло. Тя е нужна за всеки един метаболитен процес, включително синтеза на протеини.

 
Учените препоръчват да изпиваме по около 2 литра вода на ден, ако искаме да сме здрави.
 
Това е така, защото живителната течност изчиства всички токсини от тялото, помага за стопяването на мазнините, намалява задържането на течности и помага за по-доброто усвояване на другите полезни вещества, които приемаме с храната.
 
Сега обаче специалистите се разделят на две по този въпрос – някои изследователи твърдят, че прекаляването с водата може да бъде особено вредно за организма.
 
Основният им довод е, че приемането на повече от вода реалните нужди на организма може да доведе до натоварването на бъбреците и общ дискомфорт. Специалистите посочват, че трябва да пием вода, само когато почувстваме жажда.
 
Разбира се, здравите бъбреци могат да филтрират 20 литра вода на ден, но човек не е в състояние да изпие толкова. А при определени болести пиенето на много течности е направо вредно. Хората с повишено кръвно рязко трябва да ограничат течностите и солта. Също и тези с болно сърце, сочат новите проучвания.
 
Става ясно още, че свръххидратацията може да доведе до обилно и непрестанно потене, както и да причини безсъние. Сред научните среди се завихря и теорията, че съществува и „водно натравяне“, при което големи количества вода биха могли да доведат до фатален за човека край.
 
Добър индикатор за потребностите на организма от вода е цветът на урината: наситеният с вода организъм отделя безцветна урина, а относително обезводненият човек - жълта.
 
При силно обезводняване цветът на урината е оранжев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: водаползивреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
пикльото преди 9 години
А бирата към водата ли спада?Щото аз през ден пия по 10литра бира или 20 бири. Синът ми е на 17 год. и пие по 3-4литра вода, аз съм на 43 и се спуквм от вода и бира! Всичко е индивидуално,според човека! Съпругата ми пие по една чаша вода на ден.
9
1
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 9 години
Вуйчо ми, светла му памет...още като дете ми е казвал - В този живот мярката му е майката, вода да пиеш, с мярка да е.Просто тази истерия с пиенето на адски много вода мисля че е платена кампания от бутилиращите компании.Аз съм "препивала" с вода лятото, без да го правя съзнателно, неприятно усещане е, мисля че пречи и на работа на стомах, стомашен сок и изобщо на целия този доста сложен процес.Намаме нужда от излишни съвети
8
0
 
1
 
! Отговори
лекар преди 9 години
така е когато лекаря има диплома от централна сахара!Какво е заключението, да пием алкохол или кола? "Да живее науката!" от бай Петко нр.8!Не бе има и доктори които имат тройки по специалността!Затова, гледайте им дипломите!!!! Аз не искам да ме лекуват такива доктори, както и да карам по мостове от строителни инженери с тройки по специалността! Жалко, че повечето ги няма в Бг - отидоха в Европа
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, то и дишането, тичането (не само след автобуса, но и подир мадами!), разните хобита, да не говорим за човещинката, дето некои злословят, че била алкохолизъм и много вредна, както и ред други добри намерения, водели все до ...Ада. Да му се чуди човек, що се е родил и за какво му е този живот, следк като и той също е много, ама много вреден!
6
4
 
21
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Значи извода от великите научните изследвания е, по добре е да пукнем от алкохолно отравяне като герои, отколкото, от водно натравяне, като балъци. Да живее науката!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредните пълни простотии. На човек е нужно около 2 л. вода на ден. Не искам да споря просто посетете в интернет " Неумывакин" и всичко ще разберете.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има нещо вярно с твърдението, да се пие вода при нужда, не насилствено по 2 до 3 литра на денонощие. Не профанизирай твърдението.
3
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Специалистите посочват, че трябва да пием вода, само когато почувстваме жажда."...........ето това е епохалното откритие на века драги зрители ...
2
0
 
16
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
До Анонимен2Ааа недей така. В Шумен вече има човек в болницата с диагноза жълтеница, точно заради водата. Човека е пил вода от чешмата и има резултат. Негативен за него в случая.... с к'во ли не ни тровят вече....
1
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Писна ми на **** от *** изследвания!