Авокадо – с богато съдържание на витамини и полезни мазнини

Понижава нивата на холестерола
24 фев 2015 18:00,
3
Авокадо – с богато съдържание на витамини и полезни мазнини
Източник: Reuters, архив

Освен че е чудесна добавка в различни ястия, авокадото се използва и като заместител на месото в сандвичи и салати. Растението има високо количество мазнини.

Те съставят около три четвърти от калорийното му съдържание. Повечето от мононенаситени мазнини са под формата на олеинова киселина. Те считат за полезни – понижават нивата на холестерола в кръвта. По този начин се намалява и риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания. 

Едно средно по големина авокадо съдържа около 4 г протеини – много повече, в сравнение с повечето други плодове. В авокадото съдържанието на захар е ниско. Половината от плода има около 2 г захар.

Екзотичният под е чудесен източник на калий – съдържа повече, отколкото бананите. В него могат да се открият витамините K, B9, B6, B5, C и витамин E2. Едно средно по големина авокадо съдържа 11 г фибри. Това е около половината от препоръчителният дневен прием. 

Според данните на проучване се установява, че консумацията на авокадо може да помогне за понижаване нивата на „лошия“ холестерол. След едноседмична консумация на хранителен режим, богат на авокадо, се наблюдава 22% понижаване в нивата на „лошия“ холестерол и тези на триглицридите. С 11% се повишава „добрият“ холестерол.

Метаболитен синдром е термин, който обединява симптоми, повишаващи риска от диабет, инсулт и коронарна артериална болест. Проучване, публикувано в Nutrition Journal изследва връзката между консумацията на авокадо и метаболитния синдром. 

Учените заключават, че хранителният режим, богат на екзотичното растение, се свързва с цялостно подобрение на здравословното състояние, повишен прием на хранителни вещества и понижен риск от метаболитен синдром.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
shmatarok преди 9 години
До АнонименГуакамолето е студено предястие (идеално мезенце за ракийка) - приготвя се от домати, лук (по-вкусно е със салатен лук или шалот), чесън по желание, люто чушле, сол, пипер на вкус - всичко се нарязва на много ситно - добавя се обеленото и нараязано авокато и се пасира - с вилица или с каквото е удобно (не с пасатор - ще го направи на каша). Аз лично го консумирам с ръжени сухари - направо си гребвам със сухарчето :)
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво представлява това където го препоръчвате?
1
0
 
2
 
! Отговори
лирик преди 9 години
Препоръчвам - гуакамоле .Става за предястие и за мезе . Както разбираме полезно освен вкусно .