Българите небрежни: Пием само чаша вода на ден

А всъщност трябва да са поне осем
21 мар 2015 13:43,
19
Българите небрежни: Пием само чаша вода на ден
Снимка: Reuters, архив

Българите са особено небрежни, що се отнася до приемането на здравословни количества вода. Статистиката сочи, че за цял ден изпиваме само една чаша вода.

Това посочи проф. Донка Байкова, ръководител на Катедра „Превантивна медицина“ на Факултета по обществено здраве към столичния Медицински университет при откриването на информационната кампания „Н2Обичам“.
 
Кампанията има за цел да популяризира ползите от добрата хидратация на организма за човешкото здраве и започва в навечерието на Световния ден на водата – 22 март.
 
Оказва се, че българинът не познава опасностите от дехидратацията и няма формирано отношение към необходимостта от включването на достатъчно количество течности в дневния хранителен режим. Малко са хората, които познават препоръката да изпиват поне 6 – 8 чаши вода на ден, още по-малко са тези, които я спазват.
 
От близо десетилетие у нас не е провеждано национално представително проучване, което да предоставя пълна информация за нагласите на хората от различните поколения към приема на вода и други течности, отбеляза проф. Байкова.
 
Последните данни - от 2004 г., показват, че средното дневно количество минерална вода, което потребява българинът е между 22 и 28 мл, докато количеството на газираните безалкохолни напитки е в пъти повече – между 62 и 158 мл на ден.
 
Още за консумирането на вода и ползите от нея прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Обичам да пия вода когато ожаднявам.Понякога пия кола която си купувам от магазина.Ако се пие много късно(през нощта)кола не се спи.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен съм с Иван.Човек трябва да пие много вода.Нашите традиции са точно обратни - че водата "пресичала",че била вредна за децата и т.н.Алкохола дехидратира тялото и затова ще видите набръчканимъже още на 30-40 години.Не ми се говори за газираните буклуци.
14
0
 
21
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Много правилна статия. Българинът се е научил да пие само алкохол и газирани напитки с убийствено количество захар. Водата му е "скучна". За това като стане на 40 години прилича на 70-годишен.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мозъкът се състои от 75% вода, затова дори леката дехидратация може да доведе до главоболиe. Съдейки по долните коментари има масова дехидратация. :)
12
4
 
8
 
! Отговори
Ивайло преди 9 години
Че то от водата се ръждясва ве! Я ракийка, че и микробите убива.
11
1
 
11
 
! Отговори
Русе преди 9 години
Ний пийми по идин лиген водЪ на динонощие.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я му сложете "платена реклама" на това писание. Пиеш, колкото и когато ти се пие, а не колкото иска концесионера на минерална или изворна вода. Друг въпрос е, че обикновената чешмяна вода я плащаме вече като минерална
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Професор Донке, всеки човек сам усеща колко и кога да пие вода. Няма норма или количество които да са строго определени. Даже е по-добре изобщо да не пие ако става дума за вода от чешмата, защото със сигурност ще си навреди.
8
3
 
6
 
! Отговори
пак ли пропаганда преди 9 години
Руснаците не пият вода от чешмата защото тя е индустиална. Идва направо от реката. У нас /във Варна/ водата е от карстови извори 300 м и повче и е годна за пиене.
7
7
 
8
 
! Отговори
Буаааахахахааха преди 9 години
Оффф престанете с тия 2 литра вода на ден(8х250мл) , да се пие толкова вода без да има нужда не е никак полезно ,защото се"отмива" организма от ценни елементи и соли , ТЕЧНОСТИ трябва да се приемат - сок,чай,мляко, бира , супи таратор и т.н. ... чиста вода се пие преди лягане, ако ще има да ставате през нощта и не искате да навивате будилник , всяка чаша вода скъсява съня ви с около час
6
11
 
4
 
! Отговори
макето преди 9 години
извинявайте ама водата да не би да е онуй нещо дет офцете и кучетата го пиятя използвам друга водичка огненка хи хи хи и по чаша денеска си е направо умирачка
5
2
 
23
 
! Отговори
н 4 преди 9 години
минералната вода е мъртва, обработена и променена. пийте чешмяна или изворна
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пия литри, защото често се случва предната вечее да съм пил алкохолни концентрати.. А руснаците казват, че водата е жива субстанция и трябва да я използваме, колкото се може повече.
3
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Пия си аз третата чаша кладенчова вода и попадам на тази статия. *** начин да се рекламира минерална вода. Не е естествено да обиждаш човек /в случая че съм Българин/ за да ме накарат да пия минерална вода. Поне платили ли са й на тази жена дето мърси Българското име?
2
16
 
16
 
! Отговори
Булгар Булгар преди 9 години
Като се вземе предвид на какъв етап от еволюцията се намират българите, съвсем не е учудващо, че не знаят И това.
1
16
 
13
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Аз вода не съм пил от дете