Хелият в балоните e вреден

При вдишване може се стигне до загуба на съзнанието
Обновена: 30 мар 2015 20:41 | 30 мар 2015 20:41,
11
Хелият в балоните e вреден
Източник: Reuters, архив

Балоните с хелий се превръщат в неизменна част в организацията на различни празненства.

Децата и младежите обичат да дишат хелий, защото тогава се променя гласът им. Но те не знаят, че хелият е изключително опасен при вдишване, твърдят учени от Германия.

Специалистите предупреждават, че този газ без цвят и мирис може да увреди здравето, дори да причини смърт, когато се вдишва твърде дълго време или много често.

Неочаквано детето може да загуби съзнание, тъй като неусетно хелият изтласква кислорода от белите му дробове.

Задушаването причинява смърт бързо, особено при деца. Те дават пример с дете на име Макдауъл от Северна Ирландия, което през май 2011 г. е починало от задушаване чрез всмукване на хелий.

Особено бързо може да се стигне до животозастрашаваща ситуация, когато се вдишва хелий от бутилка, обясняват учените, тъй като това може да предизвика и мозъчна емболия.

Специалистите препоръчват на родителите да ограничат децата си от забавното удоволствие в името на тяхното здраве.

Освен това експертите са притеснени, че заради производството на празнични балони, хелият на Земята е към привършване. Според американския Национален научен съвет запасите от този газ ще се изчерпят за по-малко от 30 години.

Хелият е изключително важен за целите на науката, тъй като служи за охлаждане на атомите до минус 270 градуса - така те не вибрират и са много по-стабилни за изучаване.

Газът се използва широко в медицинските скенери и в най-различни машини и научно оборудване, включително и в Големия адронен колайдер.

Още полезна информация може да прочетете в рубриката „Еко среда“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
Не е ограничен, защото 24% от вселената е съставена хелий. И което го прави вторият най-често срещан елемент. Има го в атмосферата, има го в скалите и го има като остатъчен материал от преработката на природен газ, който така или иначе горите с вашите пернишки гоуфове.Относно статията: хелия е Noble gas, на практика химически не взаимодейства с нищо в човешкото тяло и е абсолютно безвреден. Можеш да се задушиш като не над 2 минути със или без хелий.
8
0
 
0
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Имаш поздрави от арменския ПОП. Ела да видиш инсталацията за разделяне на въздуха.
7
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Губи се бай Петко защото хелия не се добива от атмостферата а от подземни находища като земния газ или въглищата. Така че той дефакто не изчезва в атмосферата но става безполезен за нас.
6
1
 
2
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Ами като е химически инертен и не влиза в реакции нали като се издиша пак "излита" в атмосферата, защото е най-лек газ след водорода. Къде се губи тогава ?
5
0
 
4
 
! Отговори
Д-р Ох Сърби преди 9 години
Ъъъ хелият сам по себе си се използва в изследване на белодробния капацитет. Идеята е такава, че той няма как да премине от алвеолите в кръвта и след няколко вдишвания и издишвания целият ти дроб се напълва с хелий и по този начин става ясно точно колко въздух побираш. Не знам как точно е на български, но на немски се казва He-Einwaschmethode. Естествено, това че свършва и го хабим за глупости, за да си променяме гласа е тъпо.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хелият наистина е един от най-ограничените ресурси на Земята. Тая простотия с балоните трябва да се забрани.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията е пълна манипулация Хелий е напълно инертен газ , не взаимодейства химически при вдишване ЗАЩО ,КАТО Е ВРЕДЕН ВОДОЛАЗИТЕ ГО ДИШАТ ТОГАВА , А БРЕ ?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами като е толкова скъпоценен и кът този газ, за какъв такъв го гньетът в балони?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и живеенето в България