Биология и технология: "Сърце върху чип"

С чипа ще могат да се тестват нови лекарства
Обновена: 15 апр 2015 20:02 | 15 апр 2015 19:51, Валерия Белчевска
4
Биология и технология: "Сърце върху чип"
Снимка: Reuters, архив

Биоинженери от Калифорнийския университет - Бъркли в САЩ са разработили система, която позволява на човешки сърдечни клетки да функционират извън тялото, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Системата наподобява максимално физиологията на истинския орган и може да се окаже мощно средство в разработката и тестовете на нови лекарства, както и да открие пътя към персонализирано лечение на пациенти със сърдечносъдови заболявания.

Устройството е наречено "сърце върху чип". Състои се от клетъчни пластове от индуцирани плурипотентни стволови клетки, които формират сърдечна тъкан, поместена в малък силициев чип.

За да функционират клетките, имитиращи кръвоносни съдове, микрофлуидни канали, по-тънки от човешки косъм, ги захранват, и освен това осигуряват път за доставката на лекарства за тестване.

"Когато доставихме кофеин, пулсът на биещото сърце върху чип се ускори. Същото се случи и след като приложихме адреналин", казва Кевин Хийли от изследователския екип.

С помощта на системата специалистите могат да анализират ефекта, който оказват различни лекарства върху сърдечните клетки. В ранните изпитания, в които са използвани добре познати лекарства, сърцето върху чип се е оказало акуратно средство, наподобявайки реакцията, която истински орган би проявил към тях.

Понастоящем фармацевтичните компании харчат милиарди долари за тестване на медикаменти върху животински модели, които често не прогнозират акуратно дали дадено ново лекарство е токсично за хората.

Сърцето върху чип е все още в ранна фаза на разработка, но създателите му виждат в него огромен потенциал. В представите си Кевин Хийли вижда времето, когато подобни устройства ще помагат на лекарите да използват собствени клетки на пациентите, за да съставят индивидуален план за лечението им.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До турчин

Нищо, вие не се отказвайте
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СКОРО ЩЕ Е...ЧИПИРАНЕТО