Електронна капсула, която се поглъща, открива болести

Тя е снабдена със сензори и измерва концентрацията на газове
7 май 2015 13:33,
0
Електронна капсула, която се поглъща, открива болести
Снимка: flickr

Човек да може да открие газове в червата си и резултатите от изследването да се появят директно върху екранчето на смартфона му. Такова е хрумването на учени от Кралския технологичен институт в Мелбърн и университета Монаш в Австралия, съобщи сп. "Сианс е авнир".

За целта те разработили капсула, която се поглъща. Тя е снабдена с батерия и сензори и измерва концентрацията на газове, докато се придвижва в храносмилателната система. Микропроцесор обработва получената информация, която след това е изпратена на смартфона посредством безжична връзка.

Подобни изследвания интересуват медиците, защото газовете в червата са маркери за някои болести, като рак на дебелото черво, хронични възпалителни заболявания на червата, синдром на раздразненото дебело черво.

Сегашните неинвазивни методи, като тест на дъха, за които се смята, че измерват въпросните концентрации, не са от голяма полза, защото не позволяват да се установи къде точно са произведени газовете.

Според един от авторите на изследването Курош Калантар-Задех, тази информация е много важна.

"Знаем, че микроорганизми в червата произвеждат газове, които са страничен продукт от метаболизма - каза той. - Не знаехме обаче как това влияе върху здравето".

Например бактерии отделят водороден сулфид с мирис на развалени яйца. Следователно опознаването на това "производство" може да открие пътища за нови терапии на увреждания на стомашночревния тракт.

Капсулите засега са изпробвани върху животни. Очаква се скоро да започнат тестове и с хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари