Каква е разликата между ечемика на окото и халациона?

Нерядко двете медицински състояния се бъркат
13 май 2015 16:30,
6
Каква е разликата между ечемика на окото и халациона?
Източник: Reuters, архив

Ечемикът на окото представлява малка и болезнена подутина, която може да се появи както от вътрешната, така и от външната страна на клепачите на очите. Състоянието представлява абсцес, пълен с гной и обикновено е следствие на инфекция със стафилококови бактерии. 

Ечемикът често се появява на място, на което е видим, но е възможно да се появи по-надълбоко в клепача. Той засяга повечето хора веднъж или два пъти в даден етап от живота им.

Външният ечемик започва като малко петно до очния клепач, след което се развива в червена болезнена подутина. Тя обикновено трае няколко дни. 

Вътрешният ечемик, който се наблюдава от долната страна на клепача, също причинява зачервено болезнено подуване, което обаче не е видимо на повърхността на окото. Вътрешният ечемик може да изчезне напълно, заедно с инфекцията. Възможно е обаче и да остане малка киста или възел, които да се наложи да бъдат отворени и дренирани. 

Нерядко ечемикът се бърка с друго състояние, което засяга окото – халациона. То е много по-различно от ечемика, а причина за появата му не е инфекция. Халационът представлява твърда, обла и гладка подутина, която е безболезнена. Тя обикновено се наблюдава в единия ъгъл на окото.

Халационът е реакция на локалните тъкани към секрецията от мастните жлези, която не е може да достигне до повърхността на клепача, заради запушване на каналите на жлезите. 

Както ечемикът, така и халационът обикновено са безопасни и рядко могат да навредят на очната ябълка или зрението. Те могат да се появят на всяка възраст и са склонни да засегнат отново.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Брайко преди 8 години
Най-накрая нещо полезно за хората!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е-е-е-е-е-е-е-е-е-е, и тук реклама на Apple! А уж статия за ечемик и халацион. Ама поне плащат ли ви за това?
2
0
 
3
 
! Отговори
Явор преди 8 години
До neo5На очен отиваш, ако ти е от 4 5 год. ще те прати в болницата и там в хирургията чичо доктор го маха. Аз ходих до Стара Загора да ми го махат, че имаше удобен хотел до болницата. :) Успех не боли, но е ужасно дразнещо
1
1
 
1
 
! Отговори
Христов преди 8 години
Скрита реклама на Apple. :)