Какво е характерно за суперсериите?

И какво представляват те
15 май 2015 21:51,
1
Какво е характерно за суперсериите?
Източник: Reuters, архив

Суперсериите представляват изпълнение на дадено фитнес упражнение в съответня брой повторения, непосредствено след което, след около 10-ина секунди пауза, се изпълнява друго упражнение. Тези две упражнения, съставляващи суперсерията, са обвързани не случайно, по такъв начин, че взаимно да се допълват.

На практика, идеята за пълнота може да приеме две основни форми. Може да бъдат тренирани мускули от една и съща мускулна група или такива, съставляващи две функционално противоположни мускулни групи. В първия случай се набляга на оползотворяването на пълния потенциал на тренираната група. Във втория се търси балансът, хармонията в натоварването и развитието на противоположно действащите мускули.

Нито един от двата подхода не е по-правилен от другия, защото фитнес ефективността е индивидуална. Все пак, като насока, тренирането на две противоположни (антагонистични) мускулна група в суперсерия е по-подходящо за начинаещи, от гледна точка на това да се развият хармонично всички мскулни групи преди да се стигне до момента за тяхното осъвършенстване.

Принципно, суперсерията изисква тренираност. Тя не е първо стъпало в избора на програма за начинаещи. Няма лимит за броя на суперсериите, както и за броя на повторенията в рамките на едно упражнение. Имайки пред вид обаче, че суперсериите оползотворяват в значителна степен потенциала на мускулите, средният им брой в рамките на една тренировка е удачно да бъде около 4-5. В една тренировка може да има и една суперсерия, а другите упражнения да се изпълняват независмо.

Цялата статия, свързана със суперсесиите, може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари