Консумацията на кускус подпомага сърцето

Съдържа важни минерали
17 юни 2015 21:32,
4
Консумацията на кускус подпомага сърцето
Източник: Reuters, архив

Кускус се счита за паста, направена от малки гранули грис или от пълнозърнесто царевично брашно. Като вторият вариант е с по-високо съдържание на хранителни вещества, в това число и фибри. Този кулинарен продукт може да се използва като заместител на ориз или киноа. 

Установено е, че количеството от една чаша кускус или друго макаронено изделие зарежда организма с 176 калории, което е по-малко от неговите кулинарни алтернативи – ориз и киноа, които съдържат съответно 205 и 254 калории. 

В същото количество кускус може да се намерят 6 г протеини, което е 12% от препоръчителното дневно количество. Тези микронутриенти са необходими за изграждането на мускулите след тренировка, както и за поддържането на енергията в организма. 

По-голяма част от калориите в пълнозърнестия вариант на храната се дължат на въглехидратите. Количеството от една чаша доставя на организма 38 г въглехидрати. Експертите твърдят, че за поддържането на оптимални енергийни нива организмът се нуждае от 130 г от хранителното вещество. 

Пълнозърнестият кускус съдържа повече мазнини, в сравнение с произведения от бяло брашно. В чаша пълнозърнест кускус могат да се намерят 1 г мазнини.

В зърнената храна има и минерали. Споменатото количество предоставя 43 мкг селен, което съставлява 61% от дневната нужда от него. Този микроелемент е необходим в малки количества на организма. Ролята му обаче е важна – действа като антиоксидант и защитава здравите клетки от вредните ефекти на токсините, които могат да доведат до мутации в ДНК. Резултатът е развитие на различни болести и преждевременно стареене. 

В кускуса се съдържа и калий. Той играе ключова роля за регулирането на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Калият помага още за мускулните контракции. Тъй като сърцето е мускул, то има нужда от минерала. 

Една чаша кускус осигурява 91 калий или 39% от необходимия му прием за деня.

Още информация, свързана със здравословно хранене, може да намерите в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
преди 8 години
Варя кускус и към края слагам прясно мляко и няколко лъжици мед, а когато е готов, накъсвам вътре няколко листа прясна мента. Велик десерт за по-малко от 10 минути!
2
0
 
3
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
До: ,,Нагъвайте кускус... то е полезно, а пари за друго и нямате...''АБСОЛЮТНО ВЯРНО! НО когато имаме ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА НЕ Е ЗЛЕ ДА ЯДЕМ И ПО 4-5 броя БРАЗИЛСКИ ОРЕХ КОЙТО Е НАЙ-БОАТИЯТ НА ТОЗИ АНТИОКСИДАНТ- СЕЛЕН! СЪЩО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ И МАГНЕЗИЯТ да е във НОРМАЛНА ДОЗА -420 МИКРОГРАМА/ДНЕВНО ЗАЩОТО ОСОБЕНО ЛЯТОТО СЕ ОТДЕЛЯ ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ПОТ А СЪС НЕЯ ЗАЕДНО И СЪС УРИНАТА НИ БЯГА МАГНЕЗИЯТ - ЕЛЕМЕНТЪТ КОЙТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН ЗА РАВНОМЕРНАТА РАБОТА НА ЛЯВОТО ПРЕДСЪРДИЕ!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нагъвайте кускус... то е полезно, а пари за друго и нямате...