НЗОК иска да намали парите за болниците, скочи БЛС

Ваденето на дейности от тях е рисково за пациентите
9
НЗОК иска да намали парите за болниците, скочи БЛС
Снимка: Булфото, архив

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се срещнат днес, за да обсъдят изваждането на дейности от болничната и извънболничната помощ.

От БЛС заявиха вече, че няма да се съгласят с намаляването на цените на клиничните пътеки, както и с изваждането на дейности и процедури от болничната в извънболничната помощ.

Още по темата

"Това изваждане на дейности в доболничната помощ е едно скрито намаляване на цените, което, по данни на Касата, ще доведе до икономии от порядъка на 33-35 милиона. Ние смятаме, че не е редно да се сменят правилата на играта в средата на този годишен период", коментира по БНР председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Според него извънболничната помощ, в огромната си част, не е в състояние в момента да поеме както кадрово, така и с апаратура, някои от дейностите в болничната помощ.

Той посочи, обаче, че за 2016 година може да се помисли в тази посока.

"Ако изведете дадена дейност в доболничната помощ, без тя да бъде обезпечена с апаратура и кадрово, за пациентите означава риск", смята д-р Грозев.

Дефицитът в НЗОК може би ще бъде между 180-200 милиона лева и вариантът е актуализация на бюджета, заяви той, като допълни, че не са съгласни касата да се дотира от болничната помощ.

Преди да се стигне до актуализацията на бюджет, трябва да се използват всички останали механизми, заяви от своя страна д-р Бойко Пенков от  Надзорния съвет на НЗОК.

"С колегите от съсловието трябва да измислим мерки, с които можем да оберем неефективните разходи. Да има критерии, които да прецизират необходимостта от болнично лечение. Малко повече приемаме хората в болници, когато можем да им решим нещата по друг начин", каза той.

Според него на този етап е рано да се говори за актуализация на бюджета на Касата. Той каза още, че ще предложи да се намалят клиничните пътеки, по които има най-много излишен прием в някои болници.

"Има такова нещо и трябва да се направи анализ кои болници и кои точно клинични пътеки са с надвишени обеми", допълни и д-р Грозев.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаци за случваща се реформа:- Демонополизация на Здравната каца.- Остойностяване на труда на лекари и сестри.- Персонални, унаследяеми здравноосигурителни вноски (както е навсякъде в Европа).- В разумни граници доплащане (копеймънт).Всичко друго е бошлаф работа и преливане от едни чиновнически папки в други.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стана ясна причината за поредната КАМПАНИЯ ЗА САТАНИЗИРАНЕ НА ЛЕКАРИТЕ !Намаляват с 18 % цените на клиничните пътеки !Честито на верващите. Просто общественото мнение трябваше хубаво да се обработи преди "новината" за резването на средствата.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам * от здравната каца, знаят ли какво е "спинална анестезия" и как може това да се прилага в амбулаторни условия?Кажете бе !
4
1
 
5
 
! Отговори
ОТ ПЕРСОНАЛ преди 6 години
ДОКАТО НЕ СЕ ПРОМЕНИ ЗАПЛАЩАНЕТО НА ПЕРСОНАЛА - ВСЕ ЕДНО НИЩО.....!!!! КАКВИТО И РЕФОРМИ ДА СЕ ИЗМИСЛЯТ НЯМА ДА СТАНЕ !!!!!!!!!
3
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Защо има само ЕДНА здравна каса в БЪЛГАРИЯ?
2
1
 
8
 
! Отговори
ЕДНО преди 6 години
от предложенията например е операциите на катаракта на очите да се изведе от очните клиники и да се правят в кабинет на лекар-специалист. Претърпял съм две такива операции и не мога да си представя как това може стане извън болнично заведение. Често пациентите от страх правят хипертонични кризи преди или по време на операция. Без необходимия екип и оборудване офталмологът какво ще направи? Още по-сложно е с лекуването на глаукома. Какво ще стане със специализираните клиники?
1
1
 
11
 
! Отговори
Г. Стоев преди 6 години
Нещата са много прости, Герб връща взетите около 1,5 милярда от здравната каса, с които се покрива дефицита и се прави реформа.